Satoru Iwata, de topman van Nintendo, is zaterdag op 55-jarige leeftijd overleden. Hij had kanker.

Dat heeft het Japanse bedrijf maandag bekendgemaakt.

Iwata stond sinds 2002 aan het hoofd bij Nintendo. Hij was de eerste president van het bedrijf die geen lid was van de familie Yamauchi.

Onder het leiderschap van Iwata introduceerde Nintendo een reeks aan zeer succesvolle producten, waaronder de Gameboy Advance SP, Nintendo DS, Wii en 3DS. Tussen 2002 en 2009 verdriedubbelde de omzet van Nintendo.

Wii U

In 2012 werd de Wii U geïntroduceerd door Nintendo. Door de snelle opkomst van mobiele games kwamen de verkopen van die console onder druk te staan, terwijl fanatieke gamers vooral Xbox- en Playstation-consoles bleven kopen.

Na zes jaren van omzetdalingen liggen de verkopen van Nintendo nu weer op het niveau van 2002, toen Iwata zijn voorganger Hiroshi Yamauchi verving. Die leidde het bedrijf 53 jaar.

Ondanks financiële tegenvallers weigerde Iwata personeel te ontslaan. "Als we het aantal medewerkers verminderen omwille van kortetermijnsresultaten zal het moreel verslechteren", zei hij in 2013. "Ik betwijfel of medewerkers die hun ontslag vrezen nog software zullen ontwikkelen die wereldwijd indruk op mensen kan maken."

Het is nog niet bekend wie Iwata zal vervangen. Onderdirecteuren Genyo Takeda en Shigeru Miyamoto krijgen de leiding terwijl een opvolger wordt gezocht.

Carrière

Iwata begon zijn carrière als programmeur bij HAL Laboratory, een gamemaker die veel met Nintendo samenwerkt. Hij werd voorzitter van dat bedrijf na de introductie van de eerste Kirby-game voor de Game Boy.

In 2000 ging Iwata voor Nintendo aan de slag. Hij overzag onder meer de ontwikkeling van de Super Smash Bros.-serie en de Pokémon-games voor de Game Boy.

Bij de ontwikkeling van games had Iwata een duidelijke focus: "Videogames hoeven maar voor één ding te zorgen. Plezier. Plezier voor iedereen", zei hij tijdens een speech op de Game Developers Conference in 2006. Hij verzette zich tegen het idee dat games constant betere graphics en visuele effecten moesten afleveren.

Mobiele games

Eerder dit jaar maakte Nintendo bekend dat het bedrijf toch games voor smartphones gaat maken, nadat die stap eerder lange tijd werd vermeden. Iwata zei in maart tijdens een persconferentie dat de mobiele games nieuwe spelers in aanraking moeten brengen met bekende Nintendo-personages, maar dat het bedrijf ook blijft inzetten op eigen hardware.

Momenteel werkt Nintendo aan de ontwikkeling van een apparaat onder de werknaam NX. Het is onduidelijk of het gaat om een console voor thuis of een handheld.

Nintendo werd in 1889 opgericht en bestond bijna een eeuw lang als fabrikant van speelkaarten. In de jaren 70 maakte het bedrijf zijn entrée in de markt van digitale games.