Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology hebben een systeem ontwikkeld dat zelf delen van levels bouwt door naar gameplayvideo's van spellen te kijken.

Dat meldt Phys.org.

Het in een paper beschreven systeem bestudeerde hiervoor gameplayvideo's van Super Mario Bros. op sites als YouTube en Twitch. Op basis van patronen in de levels die daarin voorbijkwamen wist het zelf nieuwe gedeeltes creëren.

Het systeem kijkt hiervoor naar de afstand tussen objecten en het terrein. Zo leert het bijvoorbeeld dat de groene pijpen in de Mario-spellen altijd boven de grond uitsteken. Ook zorgt het systeem ervoor dat er geen onoverbrugbare ravijnen in de levels terechtkomen.

Het experiment met de kunstmatige intelligentie leverde 151 levels op via de zeventien voorbeelden uit hetoorspronkelijke Super Mario Bros. Met minder strakke richtlijnen voor de levels lag dat aantal ruim twee keer zo hoog.

Het team laat weten dat het systeem in de toekomst complete levels kan maken, ook voor andere spellen. Verder denken de onderzoekers dat het systeem verschillende genres van platformers kan leren herkennen door gameplayvideo's te bestuderen.