Minecraft kan gebruikt worde om robots te leren beter taken te plannen en uit te voeren. Een nieuw algoritme met dat doel wordt getest in het blokkenspel door onderzoekers van Brown University.

Robots die veel verschillende taken moeten uitvoeren, hebben vaak moeite met het verwerken van alle mogelijke opties. Dat kan leiden tot onverwachte keuzes.

"Een robot zou kunnen overwegen om de oven aan te zet als onderdeel van het planningsproces om het vuilnis weg te brengen", schrijven de onderzoekers.

In de virtuele wereld van Minecraft kunnen robots sneller verschillende scenario's uitvoeren en zijn de keuzes bovendien iets beperkter. Om het systeem te trainen werd de robot virtueel in een kleine blokkendoos gezet en moest bijvoorbeeld goud worden gevonden of een brug over een ravijn worden gebouwd. 

De kunstmatige intelligentie test vervolgens verschilende opties om de taak zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Daarna geven de studenten de computer een nieuwe opdracht in een nieuwe omgeving om te kijken wat de computer geleerd heeft van de eerdere test.

Simpel

"Minecraft is een heel handig model voor een hoop van deze robotproblemen", zegt assistent-professor Stefanie Tellex van Brown University. "Er zijn talloze dingen die iemand in dit spel kan doen, en het is heel goedkoop en makkelijk om testdata te verzamelen. In het echt is dat een stuk moeilijker en duurder."

De studenten hebben het algoritme ook beschikbaar gesteld als een mod voor Minecraft, die gratis is te downloaden. Met de mod hopen de onderzoekers hun robot in steeds grotere werelden taken te laten uitvoeren.

"Als dat in heel Minecraft kon zou je alles kunnen oplossen", zegt Tellex. "Dat is nog best ver weg, maar onderweg zijn er veel interessante onderzoeksdoelen."