Gamebedrijf Valve gaat vanaf oktober zijn eerste Steam-apparaten zoals consoles verkopen. De voorbestellingen beginnen nu al via het Steam-platform.

Dat laat het bedrijf donderdag weten.

Steam is een gameplatform ontwikkeld door Valve. Vanaf oktober zijn de eerste zogeheten Steam Machines verkrijgbaar. Momenteel kan de software alleen via pc's gebruikt worden.

De voorbestellingen kunnen al vanaf pc's geplaatst worden waarna de eerste producten vanaf 16 oktober aan klanten uitgeleverd worden en vanaf november in de winkels liggen. Wanneer de voorbestellingen daadwerkelijk van start gaan, wordt op korte termijn bekendgemaakt.

Er komen Steam Machine-consoles, een Steam Controller en een Steam Link beschikbaar. Met laatstgenoemd apparaat is het mogelijk om Steam-games vanaf een pc naar een tv te streamen in full hd-kwaliteit.  Of alle apparaten direct ook in Nederland verkrijgbaar zijn, maakt Valve niet duidelijk.

Games

Alle Steam Machines zullen draaien op het besturingssysteem SteamOS dat gebaseerd is op Linux. De games moeten dus wel voor Linux geschikt zijn. Valve biedt games aan via een speciale digitale winkel waarin bij de lancering ruim duizend games moeten staan.

Bovendien wordt het mogelijk aangeschaft games vanaf een Windows-pc naar een Steam Machine te streamen en alsnog via de console te spelen.

Steam Machines

De consoles, die door verschillende bedrijven als Alienware and CyberPower gemaakt zullen worden, gaan minimaal 449 dollar kosten. Voor de Steam Link of de Steam Controller moet 49,99 dollar betaald worden. Europese prijzen worden in de komende maanden bekendgemaakt.

De Steam Machines van Alienware gaan 449 tot 749 dollar kosten. Daar zit dan wel al een Steam Controller bij. Er zijn modellen met 4 GB of 8 GB werkgeheugen en de Intel-processor loopt van Core i3 tot en met Core i7. Ook hebben de duurdere modellen meer opslagcapaciteit (500 GB tot maximaal 1 TB). Alle consoles gebruiken de Nvidia Geforce GTX GPU w/2GB GGDR5 als grafische kaart.