Van alle zogeheten Let's Play-video's op Youtube, waarin mensen een game spelen en die aan kijkers tonen, is de game Minecraft het populairst.

Dat heeft Google berekend op basis van Youtube-data van de afgelopen tien jaar, zo meldt de internetgigant op zijn blog.

De afgelopen jaren zijn Let's Play-video's enorm populair geworden op Youtube, mede door leden als Felix Kjellberg, die bekend is onder de naam Pewdiepie. De 25-jarige Zweed heeft 36,6 miljoen abonnees.

Na Minecraft is de Grand Theft Auto-serie de gamereeks die het meest in de Let's Play-video's voorkomt.

Op plek drie, vier en vijf staan respectievelijk League of Legends, Call of Duty en de FIFA-spellen. De top tien wordt verder aangevuld met Garry's Mod, The SimsFive Nights at Freddy's, Puzzles and Dragons en Dota 2.

Van de tien genoemde games zijn er maar vijf die ouder zijn dan Youtube. 

Microsoft

Minecraft is een bouwgame waarbij spelers in een uitgestrekte wereld op zoek gaan naar materialen om vervolgens gebouwen mee te maken. De spelwereld is geheel opgebouwd uit rechthoekige blokken, waardoor het spel vaak het digitale LEGO wordt genoemd. 

Ontwikkelaar Mojang is eind 2014 door Microsoft overgenomen voor een prijs van 1,93 miljard euro. De bedenker van Minecraft, Markus Persson, heeft de studio na de overname verlaten.