Nintendo's nieuwe spelcomputer, die de werknaam NX draagt, wordt mogelijk regiovrij.

Dat blijkt uit een gesprek tussen investeerders en Nintendo-ceo Satoru Iwata. 

De topman van het Japanse bedrijf benadrukt dat er nog geen knoop is doorgehakt, maar dat Nintendo momenteel onderzoekt wat voor problemen het eventueel verwijderen van de regiobeperking met zich mee zou brengen.

De Nintendo 3DS en Wii U, Nintendo's meest recente draagbare spelcomputer en thuisconsole, zijn niet regiovrij. Hierdoor kunnen eigenaars van een Europees exemplaar er ook alleen maar Europese games op spelen, en bijvoorbeeld geen Japanse of Amerikaanse.

Regioverschillen

Omdat sommige spellen voor Nintendo's apparaten in bepaalde regio's later of soms helemaal niet uitkomen, is de regiobeperking een doorn in het oog van sommige gamers. De Playstation 4 en Xbox One zijn wel regiovrij.

Iwata stelt dat het weghalen van de regiobeperking van de Wii U en 3DS geen realistisch doel is, omdat het te veel problemen zou veroorzaken. Hij zegt echter optimistisch te zijn over de mogelijkheid dat de NX wel regiovrij wordt.

In november van vorig jaar gaf Iwata al te kennen dat Nintendo ook positieve kanten aan een regiovrije spelcomputer ziet.

Er zijn nog geen concrete details over Nintendo's volgende spelcomputer bekend. Die volgen pas in de loop van volgend jaar. Nintendo heeft de komst van de nieuwe toegewijde console naar eigen zeggen enkel al aangekondigd om fans gerust te stellen.

Dat deed het bedrijf kort nadat het onthulde smartphonegames te gaan maken.