Don Mattrick stapt op als ceo bij het kwakkelende gamebedrijf Zynga. Oprichter Mark Pincus zal zijn taken als directeur overnemen.

Dat maakt Zynga donderdag onverwacht bekend.

Mattrick, voorheen hoofd van de Xbox-afdeling bij Microsoft, stapte in juli 2013 over naar Zynga. Het gamebedrijf had moeite het succes van zijn Farmville-game door te zetten. Mattrick richtte zich op mobiele games en boekte daarmee succes.

De prijs van een aandeel in Zynga steeg in de eerste negen maanden onder leiding van Mattrick van 2,80 naar 5,60 dollar. Daarna ging het echter weer bergafwaarts met de financiële prestaties van het bedrijf. Inmiddels is een aandeel in Zynga nog 2,90 dollar waard. 

Vorig jaar was tumultueus voor Zynga. Ruim 500 medewerkers werden ontslagen, andere topbestuurders verlieten het bedrijf en het aantal actieve spelers van zijn games halveerde bijna. Na bekendmaking van het vertrek van Mattrick en de terugkomst van Pincus is het aandeel met 10 procent gezakt.

4 miljoen dollar

Pincus deed bij het aanstellen van Mattrick in 2013 een stap terug. De oprichter van het bedrijf bleef actief in de raad van bestuur en als hoofd productontwikkeling. Die laatste rol legde hij vorig jaar neer.

Nu keert Pincus dus terug als ceo om Mattrick te vervangen. Mattrick zal ook zijn zetel in de raad van bestuurd opgeven en krijgt 4 miljoen dollar mee van het bedrijf.

Mobiele focus

“Don is bij ons gekomen op een erg belangrijk moment in onze evolutie”, aldus Pincus in een reactie. “Ik bedank hem oprecht voor zijn leiderschap in het beter dienen van onze gamers in de mobiele wereld en voor het afleveren van kwaliteit en waarde voor onze klanten.”

Pincus stelt dat mobiele games onder het bewind van Mattrickt gegroeid zijn van 27 naar 60 procent van het bedrijf. Hij stelt dat nu Zynga een mobiel bedrijf is geworden het tijd is voor een vernieuwde focus. De oprichter wil innovatie versnellen en ziet zichzelf daarvoor als de aangewezen persoon.

Juiste tijd

Mattrick is dat met hem eens, zo laat hij weten in een verklaring. “Ik geloof dat dit de juiste tijd is voor mij om op te stappen en Mark het bedrijf te laten leiden richting het volgende hoofdstuk.”

Pincus krijgt op zijn eigen verzoek een symbolisch jaarsalaris van 1 dollar. De oprichter van het bedrijf bezit echter ook de nodige aandelen in het bedrijf die als goed wordt gepresteerd, zorgen voor inkomsten.