Het lijkt wel een trend tegenwoordig, of in ieder geval een rage: simpele smartphonegames die zo frustrerend zijn dat je ze het liefst meteen weer weglegt. Maar dat lukt niet. Dit zijn de meest onmogelijke mobiele spellen van de afgelopen tijd.

Snow Roll:

Het concept van Snow Roll is simpel, zoals bij alle games in dit lijstje: je bent een pinguïn op een sneeuwbal en moet zo lang mogelijk obstakels en gaten zien te vermijden. Ondertussen zijn er nog wat muntjes te verzamelen, maar eigenlijk is dat al bijzaak. Het schattige uiterlijk en de simpele opzet doen vermoeden dat Snow Roll net zo vergevend speelt. Daar is geen sprake van. Om bomen en beren op de weg te ontwijken, rol je al zigzaggend door de eindeloze sneeuw heen. Maar eigenlijk is er geen ontkomen aan. Je sneeuwbal dreigt iedere seconde links dan wel rechts tegen het bos aan te botsen, tenzij je net op tijd op je scherm tikt. 

Snow Roll is gratis te downloaden voor iOS.

Snow Roll

Snow Roll

Sheepop:

Deze schaapschieter kan in één zin omschreven worden: lanceer een schaap van platform naar platform en zorg dat het beest niet in het water valt. Makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt. Je schiet het schaap door met je vinger de richting en kracht te bepalen. In 99 procent van de gevallen blijk je die variabelen te hoog of te laag te hebben ingeschat, waarna je opnieuw mag beginnen met een score van 0. Om het nog wat lastiger te maken zijn niet alle platformen even hoog, even ver en even stabiel. Van ijsschotsen glijdt het schaap vanzelfsprekend af en stuitervlakken lanceren het arme schaap regelrecht de zee in. 

Sheepop is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Sheepop

Sheepop

Crossy Road

Deze variant op de klassieker Frogger schetst een somber beeld: de kip waarmee je de weg oversteekt, bereikt eigenlijk nooit de overkant. Het level houdt nooit op. In plaats daarvan scheert er continu een eindeloze rij aan auto’s, vrachtwagens en soms zelfs een trein rakelings langs je personage. Crossy Road simuleert zo de stress van het verkeer, zonder de veiligheid die je als voetganger in het dagelijks leven geniet. Wacht je te lang, dan komt er namelijk een adelaar langs die je met zijn poten grijpt. Je moet dus continu vooruit blijven lopen terwijl aan alle kanten gevaar dreigt. 

Crossy Road is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Crossy Road

Crossy Road

Timberman

Het hakken van hout ging nog nooit zo soepel als in Timberman. Tot op zekere hoogte dan, wanneer er aan weerskanten van de boom om de haverklap takken uitsteken. Knal je daar tegenop, dan is het uit met de pret en moet je weer van vooraf aan beginnen. Hoe verder je komt, hoe harder je moet hakken. En dat blijkt lastig te combineren met de obstakels die soms links en dan weer rechts van de boom opdoemen. Timberman is zo met recht een takkespel.

Timberman is gratis te downloaden voor iOS, Android en Windows Phone.

Timberman

Timberman

Mr Jump

Deze platformer bewijst dat je geen origineel idee hoeft te hebben om rijk te worden. Mr Jump lijkt enorm veel op het een paar jaar geleden populaire The Impossible Game, waarin je met een vierkantje over scherpe driehoekjes moest springen, iedere ronde weer vanaf het begin. Mr Jump biedt wat meer variatie in omgevingen, maar komt op hetzelfde neer. Het is snel, simpel en ontzettend moeilijk. Je rent, springt, gaat dood en begint weer opnieuw, terwijl de makers duizenden euro’s per dag verdienen door in-game aankopen en advertenties. 

Mr Jump is gratis te downloaden voor iOS.

Mr Jump

Mr Jump

Retry

De titel van dit spelletje, afkomstig van de uitgever van Angry Birds, spreekt eigenlijk al voor zich. 'Probeer het nog een keer’ is het devies, want een vliegtuigje dat alleen maar een looping kan maken laat zich niet zo makkelijk weer aan de grond zetten. Je kunt in Retry wel muntjes verzamelen en zo een zogeheten checkpoint halverwege een level maken, maar die valuta heb je stiekem nodig om meer werelden te ontgrendelen. Alsof het nog niet moeilijk genoeg was, moet je dus ook nog budgetteren terwijl je in de lucht zweeft. 

Retry is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Retry

Retry

Swing Copters

Tot slot nog een eervolle vermelding voor Swing Copters, of eigenlijk voorganger Flappy Bird. Dit oersimpele spelletje veroorzaakte een golf van verslaving begin vorig jaar. Maker Dong Nguyen vond dat naar eigen zeggen zo erg dat hij het spel van de App Store en Google Play afhaalde. De immense populariteit van het spel heeft er gelukkig (of helaas) voor gezorgd dat beide appwinkels volstaan met schaamteloze klonen. Flappy Bird leeft in die zin voort, totdat je vogeltje ter aarde of tegen een buis botst. Nguyen kwam later nog met het soortgelijke Swing Copters, waarin je met een helikoptertje omhoog moet vliegen zonder brokken te maken.

Swing Copters is gratis te downloaden voor iOS, Android en Windows Phone.

Swing Copters

Swing Copters