Candy Crush Saga-maker King zou investeerders misleid hebben door een daling van het aantal spelers van de game te verbergen in de aanvraag voor zijn beursgang. 

Dat beweren twee van de investeerders, Sean Debotte en Michael Nunes, zo blijkt uit de aanklacht die het duo aanspant tegen King.

Mashable heeft de aanklacht ingezien en meldt dat de twee er een zogeheten class-action zaak van willen maken, om zo alle investeerders te kunnen vertegenwoordigen.

King zou volgens hen doelbewust een terugloop van het aantal maandelijkse spelers van zijn meest bekende game hebben verborgen voorafgaand aan de beursgang van het bedrijf begin vorig jaar. 

Het bedrijf stelde in de documenten die vereist waren voor de beursgang dat Candy Crush Saga 97 miljoen actieve gebruikers had, maar maakte daarbij volgens de aanklacht geen melding van een daling die al zou zijn ingezet.

Beursgang

King ging naar de beurs door voor bijna 500 miljoen dollar aan aandelen te verkopen, tegen een waarde van 22,50 dollar per aandeel. Die waarde daalde echter aanzienlijk toen de ontwikkelaar in mei van 2014 bekendmaakte dat het aantal betalende spelers van de game met 300.000 was teruggelopen tot 11,9 miljoen. 

Dit leidde tot zorgen bij aandeelhouders, omdat de inkomsten van King voorafgaand aan de beursgang voor bijna 80 procent afkomstig waren van Candy Crush Saga

Om die reden stelde King eind 2013 de beursgang nog uit naar het volgende jaar, in de hoop tegen die tijd minder afhankelijk te zijn van het spel. Inmiddels ligt dat percentage rond de vijftig procent.

Meer winst

King kon nog niet reageren op de aanklacht tegenover Mashable.

Het bedrijf zag het totaal aantal maandelijks actieve gebruikers van zijn spellen afgelopen kwartaal wel stijgen ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.

Dit kwam vooral dankzij het succes van de in oktober verschenen Candy Crush-opvolger Candy Crush Soda Saga. King boekte hierdoor ook meer omzet en winstHet aantal betalende spelers bleef wel verder dalen.