Spelletjesmaker King, bekend van de Candy Crush-games, heeft een goed kwartaal achter de rug na een onverwacht groot succes van de nieuwe game Candy Crush Soda Saga.

Dat blijkt uit de presentatie van de vierdekwartaalcijfers.

De winst en omzet daalden in het laatste kwartaal van 2014 wel in vergelijking met een jaar geleden, maar het bedrijf presteerde veel beter dan analisten verwacht hadden.

De winst kwam uit op 140,6 miljoen dollar in vergelijking met 159,2 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2013. De omzet daalde in een jaar tijd van 601,7 miljoen dollar naar 545,6 miljoen dollar.

Soda Saga

Deze winst en omzet pakken hoger uit dan verwacht dankzij de populariteit van de nieuwe Candy Crush-game Soda Saga. De opvolger van het populaire spel Candy Crush, waarmee King groot werd, kwam in 20 oktober uit.

Exacte downloadcijfers maakt King niet bekend, maar ceo Riccardo Zacconi stelt dat het succes van Soda Saga de verwachtingen overtroffen heeft.

Bovendien trekken de games van King gezamenlijk meer maandelijkse en dagelijkse gebruikers. In het vierde kwartaal van speelden 149 miljoen dagelijkse spelletjes van King. Een jaar geleden waren dat er 124. Maandelijks zijn er 533 mensen actief in de games van het bedrijf in vergelijking met 408 miljoen een jaar geleden.

Betalende gebruikers

Opvallend is dat veel minder mensen betalen om de games te spelen. Vaak zijn de spelletjes gratis verkrijgbaar, maar kunnen via in-app-aankopen extra krachten worden gekocht of kan een gebruiker betalen om sneller door te kunnen naar volgende levels.

In het vierde kwartaal van 2014 betaalden 8,3 miljoen mensen binnen de games van King. Een jaar geleden lag dat aantal met 12,2 miljoen nog 32 procent hoger. Per gebruiker wordt er wel meer verdiend: gemiddeld gaf een betalende speler per maand 23,42 dollar uit, 35 procent meer dan eind 2013.

Beurskoers

King ging eind maart naar de beurs en kreeg daar direct flinke klappen. Investeerders zijn bang dat Candy Crush een eenmalig succes zal zijn. Met Soda Saga hoopt King het tegendeel te bewijzen. Bovendien maakte het bedrijf bekend dat de niet-Candy Crush-games inmiddels goed zijn voor 55 procent van de omzet, een jaar geleden was dat nog 49 procent.

Dankzij dat gunstige percentage, de beter dan verwachte financiële prestaties en het succes van Soda Saga klom de beurskoers van King na bekendmaking van de kwartaalcijfers al met zo'n 20 procent. 

Download Candy Crush Soda Saga voor Android of iOS