Kim Dotcom heeft de DDoS-aanvallen op Sony's Playstation Network en Microsofts Xbox Live gestopt. De diensten waren sinds woensdagnacht moeilijk bereikbaar.

Dat bevestigt Lizard Squad, die de actie opeist via Twitter. Als gevolg van deze aanvallen waren de online diensten van de twee consoles tijdelijk niet of slechts gedeeltelijk bruikbaar.

Kim Dotcom liet via Twitter weten dat hij tijdens de feestdagen Destiny wilde spelen, waarna hij een tweet naar Lizard Squad stuurde waarin hij hen 3000 premium-accounts op zijn clouddienst Mega aanbood. Lizard Squad stemde in.

"Bedankt Kim Dotcom voor de vouchers, jij bent de reden dat de aanvallen zijn gestopt. Mega is een geweldige dienst", aldus Lizard Squad. Kim Dotcom meldt dat de vouchers geldig zijn zolang Lizard Squad Playstation Network en Xbox Live niet meer aanvalt.

Volgens Lizard Squad zijn de aanvallen zo'n twee uur geleden gestopt. De huidige problemen met de servers van de diensten zijn volgens hen een gevolg van de DDoS-aanval.

Motief

Lizard Squad kondigde begin december aan tijdens de kerstdagen een grootschalige aanval uit te zullen voeren op onder meer Xbox Live.

Het precieze motief van de groepering is onduidelijk. De recente aanval week wel af van eerdere acties.

Microsoft

Microsoft heeft op de DDoS-aanvallen gereageerd en zegt dat het bedrijf werkt aan een oplossing. Ook Sony is van de aanval op de hoogte. "Sommige gebruikers kunnen problemen hebben bij het inloggen bij Playstation Network", aldus Sony. 

Beide bedrijven laten weten dat de consoles altijd veelvuldig worden gebruikt tijdens de kerstdagen.

Vijf vragen over DDoS-aanvallen