De onlangs aangekondigde hack van de Nintendo 3DS is alleen mogelijk via het puzzelspel Cubic Ninja uit 2011, dat hierdoor plotseling erg gewild is op veilingsites. 

Dat heeft Jordan Rabet, de maker van de hack, bekendgemaakt.

Spelers moeten een retail- of digitale kopie van het spel in hun bezit hebben. Hier zit een beveiligingslek in die het kraken van de 3DS mogelijk maakt. 

Om van de hack gebruik te kunnen maken, moet Cubic Ninja wel steeds opgestart worden. Exemplaren van de game kunnen dus niet na eenmalig gebruik uitgewisseld worden met anderen.

Offline gehaald

Hoewel Cubic Ninja al geruime tijd niet meer in productie is, was de game nog wel enige tijd te koop via het Japanse eShop-kanaal van Nintendo, zijn digitale winkel voor de 3DS en Wii U.

De platformhouder heeft het spel inmiddels verwijderd, enkele uren nadat Rabet informatie over de hack naar buiten bracht. Het spel kan nu enkel nog fysiek aangeschaft worden en wordt daarom plotseling tegen hoge prijzen aangeboden via veilingsites als ebay. 

De hack maakt het mogelijk onofficiële apps op een sd-kaart te plaatsen en deze zo op de 3DS te zetten. De maker van de hack distantieert zich bij voorbaat van toepassingen zoals illegale games. 

Reactie Nintendo

"Het maakt mij niet uit als mensen games illegaal downloaden, maar ik wil daar geen onderdeel van uitmaken", zegt Rabet tegenover Eurogamer. Het is momenteel sowieso nog niet mogelijk om illegale games te spelen met de hack.

In een verklaring heeft Nintendo gezegd "de nodige technische en juridische stappen" te nemen om "de beschikbaarheid van illegaal downloaden tegen te gaan en intellectuele eigendommen te beschermen".

Het bedrijf voerde ten tijde van de Nintendo DS, de voorganger van de 3DS, een langdurige strijd met fabrikanten van zogeheten R4-kaartjes voor de draagbare spelcomputer. Die maakten het eenvoudig om op illegale wijzen DS-spellen via internet en op de DS te spelen.