FIFA 15 is weer een prima voetbalgame. Toch lijkt EA deels te hebben ingezet op het verbeteren van de verkeerde onderdelen. De game is als een topclub die voor enorme bedragen de aanval versterkt, terwijl de verdediging rammelt.

De eerste wedstrijden in een nieuw deel van FIFA zijn altijd onwennig. Er is namelijk weinig voor nodig om de gewoontes die al een jaar zijn vastgeroest, te ontregelen.

Een wendbare speler die zich 180 graden omdraait met een trucje, een verdediger die wegglijdt, een bal die net even anders zwabbert als je op de kruising mikt. Het zijn de minimale aanpassingen die elke FIFA kent en die je na anderhalve dag ook weer voor 'normaal’ neemt.

Betere keepers

De eerste grote verbetering treffen we aan onder de lat. Nieuwe animaties en een verbeterde kunstmatige intelligentie zorgen ervoor dat de doelman eindelijk echt een heldenrol kan vervullen, of je doelman nou Diederik Boer of Manuel Neuer heet.

Keepers duiken spectaculair richting de bal, gebruiken hun voeten slim om een lage bal weg te werken of zien pardoes een schot door hun poortje glippen. Want juist omdat keepers het in zoveel gevallen goed doen, lijken hun blunders ook realistischer.

Een goal is nu minder vaak te wijten aan de doelman en vaker te danken aan de kwaliteit van de aanvaller. Ook als we zelf scoren, voelt dit bevredigender, omdat we er meer voor uit de kast moeten trekken.

Tactische oplossingen

Gelukkig biedt FIFA 15 een hele rits aan nieuwe tactische oplossingen. De onduidelijke looplijnen en 'work rates’ waarvan de effecten na al die jaren nog steeds schimmig zijn, laten we achter ons.

In FIFA 15 is het mogelijk elke speler een individuele opdracht mee te geven. Zet Robben bijvoorbeeld als schaduwspits achter Van Persie en geef hem de opdracht om de breedte op te zoeken.

Er zijn ook nieuwe teamtactieken die extra aanvallend of verdedigend zijn. Je kunt de tegenstanders als een gek bestormen, of je eigen poeltje potdicht gooien. Deze extra strategieën hebben veel impact en kunnen een wedstrijd doen kantelen.

Houten klazen

Als dan alles op zijn plaats valt en je gewisselde spits vlak voor tijd de winnende goal maakt, is het wel zo lekker om naar de cornervlag te rennen en deze een beuk of vliegende trap te verkopen. Dat is dan ook één van de nieuwe, meer sfeervolle toevoegingen in FIFA 15.

Helaas pakken andere aanpassingen op dit vlak minder goed uit. Dynamisch wordt in beeld gebracht hoe verdedigers de keeper op de borst kloppen na een geslaagde redding of hoe een neergehaalde speler boos verhaal haalt. Maar terwijl tijdens de wedstrijden animaties erg vloeiend in elkaar overgaan, loopt het hier ontzettend houterig.

Geen gelijkenis

Ook dat spelers nog altijd voor geen meter op hun werkelijke evenbeeld lijken, helpt niet echt. En dan doelen we niet alleen op de gezichten. Spelers zouden in FIFA 15 'atletischer' moeten zijn, maar zijn in de praktijk allemaal anabooltjes. Vriendelijke jochies uit de Eredivisie die net komen kijken zijn vaak al even breed als een kooivechter als Ron Vlaar.

Overigens is Vlaar zo'n beetje de enige Nederlands international die nog een beetje lijkt, want EA is zo trots op hun Barclays Premier League-licentie, dat alle andere competities weinig aandacht krijgen. In de Eredivisie lijkt helemaal niemand meer op de echte speler en is hooguit te constateren dat iemand 'blond' of 'donker' is.

Als resoluties en framerates hoger worden en camera’s vaker gericht worden op de spelers om zo sfeer te creëren, moeten animaties, gezichten en tatoeages wel mee evolueren.  Dat is niet het geval, waardoor menig 'sfeerbeeld’ in FIFA 15 erg knullig overkomt.

FIFA Ultimate Team en Seasons

Grote vernieuwingen wat betreft online functionaliteiten blijven in FIFA 15 uit. Seasons blijft verslavend maar is niets nieuws en FIFA Ultimate Team is eigenlijk alleen maar een klein beetje bijgeschaafd door de toevoeging van wat nieuwe tactische tools als leenspelers en conceptteams en de mogelijkheid om vriendschappelijke seizoenen te spelen.

Misschien wel de grootste vernieuwing is dat wij sinds de game in de winkel ligt geen problemen ondervinden als we online een potje voetballen; dat is weleens anders geweest.

Conclusie

Al met al is FIFA 15 als een topclub die aanvallers heeft gekocht, terwijl extra verdedigers nodig waren. Door de verbeteringen bij keepers en in het selecteren van een tactiek is FIFA 15 absoluut beter dan zijn voorganger, maar de televisie-achtige presentatie van wedstrijden, met emotionele reacties die close-up in beeld worden gebracht, komt slecht uit de verf. Dat matigt ons enthousiasme, ook al is FIFA 15 de beste voetbalgame die er is.

FIFA 15 is beschikbaar voor Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.