Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Xbox One

Review: Xbox One flink verbeterd voor Nederlandse lancering

De Xbox One is vanaf 5 september, tien maanden na de internationale lancering, ook uit in Nederland. Microsoft leverde in november volgens onze review een krachtige console, maar bood nog niet wat was beloofd. Inmiddels is er veel veranderd.

Natuurlijk zijn het uiterlijk en de hardware niet gewijzigd. De Xbox One blijft een logge, vrij onaantrekkelijke zwarte doos. De zwarte behuizing is bovendien erg gevoelig voor stof en krassen.

De controller is wel licht gewijzigd. De gevoeligheid van de pookjes van de One-controller is in februari aangepast met een software-update.

Microsoft presenteerde de Xbox One destijds als een 'contenthub' voor de huiskamer. Je kijkt via je console tv, gebruikt apps en het internet en speelt games. Tien maanden geleden schoot de console voor die filosofie tekort.

Er zijn nog steeds problemen: menu's zijn moeilijk te vinden en navigeren gaat traag. Ook kan je bijvoorbeeld het volume van een tweede venster niet aanpassen. Je kan op de Xbox One bijvoorbeeld gamen en een video tegelijk bekijken.

Verbeteringen

Gelukkig is de lijst met verbeteringen veel langer dan die met gebreken. De One van bijna een jaar geleden is niet meer te vergelijken met die van nu.

De indicatie van de controllerbatterij, het kunnen liken van Friends-berichten, de activiteitenfeed, een handiger Party-systeem, een geheugenindicator voor de harde schijf, de mogelijkheid externe harde schijven aan te sluiten, de ondersteuning van een hele trits aan videoformats; de One is er in gebruiksgemak en compatibiliteit immens op vooruitgegaan.

Je kan nu ook apps en games met zogeheten Pins vastzetten aan de linkerkant van het thuisscherm. Deze nieuwe functie is in de praktijk heel handig.

Spraakbesturing

Wel is het Xbox One-besturingssysteem nog net iets te traag om zonder spraakbesturing via de Kinect te gebruiken. De console is met en zonder deze toevoeging verkrijgbaar. Het oproepen van menu's met de controller voelt nodeloos traag.

Spraakbesturing is belangrijk voor de One, maar Nederlandse taalondersteuning is er na tien maanden nog niet. Je moet dat bijvoorbeeld in het Engels doen, maar dat kan alleen door het hele systeem op Engels te zetten en dat kan weer alleen door ook een locatie in Engeland te kiezen waardoor de Nederlandse Xbox One Store niet te gebruiken is. Het besturingssysteem zelf ondersteunt wel Nederlands.

Aan de andere kant is spraakbesturing in het gebruik heel prettig en veel sneller dan via de controller, als je goed Engels spreekt.

Zonder Kinect kost de Xbox One 400 euro, 100 euro goedkoper dan met. Omdat er nog weinig games zijn die de camera ondersteunen en de Nederlandse taal ook niet beschikbaar is, kan dat het overwegen waard zijn.

De Xbox kan ook worden gebruikt voor tv-kijken en gebruik van andere apps. Veel Nederlandse app ontbreken echter nog, net als bij de Playstation 4. Er is geen app van NPO Gemist of RTL XL.

Via een hdmi-poort kan de settopbox gekoppeld worden aan de Xbox. Dat zorgt voor de besparing van één hdmi-poort in de tv en je kan snel schakelen tussen de Xbox One en tv-kijken als er bijvoorbeeld een melding binnenkomt. Kleine voordelen dus.

Games

Inmiddels heeft de Xbox One ook een aardig rijtje exclusieve games opgebouwd. Wie nu een Xbox One koopt, kan onder meer kiezen uit exclusives als Dead Rising 3, Titanfall, Killer Instinct of Forza Motorsport 5 – uiteraard naast het brede assortiment aan third-party titels waarover ook de PlayStation 4 beschikt.

De laatste maanden van 2014 kunnen we Halo: The Master Chief Collection, Sunset Overdrive, Fable Legend én Forza Horizon 2 verwachten en in 2015 gaat dat nog verder. Het aanbod is dus uitstekend.

Conclusie

De Xbox One is er dus flink op vooruitgegaan, maar reden voor de uitgestelde lancering was het probleem met lokalisering. Die problemen zijn nu nog steeds niet opgelost. De console heeft geen Nederlandse spraakbesturing en weinig Nederlandse apps. Dat wordt gelukkig gecompenseerd met gevarieerde exclusieve games.

Toon alleen het PlaatjeToon alleen het Plaatje
Xbox One
Xbox One

Aanbevolen artikelen