Nintendo heeft twee nieuwe 3DS-modellen voor Japan aangekondigd, de New Nintendo 3DS en de New Nintendo 3DS LL. 

De meest opvallende vernieuwing is een tweede analoge stick. De tweede stick is kleiner van formaat en zit aan de rechterkant van de handheld, boven de actieknoppen.

Deze tweede stick maakt het bijvoorbeeld mogelijk om gemakkelijk de camera in de game te besturen. Eerder bracht Nintendo hier nog een speciaal accessoire voor uit, de Circle Pad Pro.

De actieknoppen zelf hebben het kleurenschema van de Super Nintendo-controller gekregen. De New 3DS bevat ook twee extra schouderknoppen, ZR en ZL. Verder is de processor van de handheld verbeterd, waardoor browsen door het systeem of op Miiverse sneller gaat. 

Nintendo liet tijdens de presentatie van de nieuwe 3DS-modellen weten dat er in de toekomst games zullen verschijnen die enkel op deze nieuwe versies werken. Het eerste spel waarvoor dit geldt is een overzetting van de Wii-game Xenoblade Chronicles.

Betere kijkhoek en batterijduur

Verder bevat de nieuwe 3DS ook nfc-technologie, net zoals de Wii U GamePad. Daarmee kunnen Amiibo-figuurtjes van Nintendo ingescand worden en vervolgens worden gebruikt in games.

Ook heeft de nieuwe handheld een bredere kijkhoek, zodat 3D-effecten beter zichtbaar zijn. De handheld heeft tenslotte een verbeterde batterijduur, waardoor hij tot 7 uur mee moet gaan.

De New Nintendo 3DS heeft een scherm van 3,88 inch en de 3DS LL is vergelijkbaar met de Westerse XL-editie, met een scherm van 4,88 inch.

De twee nieuwe uitvoeren zijn vooralsnog enkel voor Japan onthuld, maar verschijnen naar verwachting op een later tijdstip ook in Europa. Dit gebeurt echter niet voor 2015, zo meldt een woordvoerder van Nintendo tegenover Eurogamer.

Nintendo bracht vorig jaar nog de 2DS-variant uit van zijn meest recente handheld.

Review: Nintendo 2DS is uitgekleed broertje met identiteitscrisis