Een 43-jarige Amerikaan is de nieuwe recordhouder voor de grootste collectie computerspellen. Guinness World Records berekende dat hij 10.607 spellen in huis heeft.

De Amerikaanse verzamelaar Michael Thomasson schat de waarde van zijn collectie op maximaal 800.000 dollar, omgerekend 584.000 euro. 

De waarde van zijn collectie wordt onder meer bepaald door de zeldzaamheid van zijn spellen en de staat waarin ze verkeren. Vorig jaar zomer verkocht een Franse verzamelaar zijn collectie van grofweg zevenduizend spellen voor een miljoen euro via veilingwebsite eBay. In die collectie zaten enkele zeldzame games en spelcomputers. 

Thomasson begon in 1982 met het verzamelen van computerspellen toen hij met kerst een Colecovision-spelcomputer kreeg. "Ik heb spellen op diskette, cd en zelfs games op videocassettes", zei de nieuwe recordhouder. Met zijn collectie verbreekt hij het record van 8.616 spellen uit 2010. 

Casio Loopy

Hij begon met verzamelen omdat hij de wens had alle games en spelsystemen te bezitten. Zo kwam hij onder meer in het bezit van de Casio Loopy uit 1995. Dat geflopte apparaat werd in Japan op de markt gebracht als gamesapparaat voor meisjes.

Thomasson heeft ook de spelcomputer Pippin van Apple, eveneens uit 1995, in huis. "Elk spel daarvoor is verschrikkelijk", zegt hij tegen persbureau AP. "Het is het minst leuk van alles dat ik in huis heb."

In 1989 en 1998 deed de verzamelaar zijn volledige collectie in de verkoop. Eerst om geld op te halen voor de aanschaf van een Sega Genesis, vervolgens om zijn huwelijk te bekostigen. Sindsdien herbouwt hij zijn verzameling met een budget van zo'n 3.000 dollar per jaar.

Het is de verzamelaar, van beroep docent gamedesign en parttime schrijver, nog niet gelukt om daadwerkelijk alle spellen te spelen. "Met geluk heb ik drie uur per week de tijd om te gamen."