Via een omweg is het toch mogelijk om games voor de Xbox One met andere gebruikers uit te wisselen.

Het zogeheten Family Plan, waarbij één Xbox Live-account en bijbehorende games gedeeld kan worden met negen andere mensen, is namelijk niet gebonden aan echte familieleden.

Dat lijkt de conclusie op basis van uitspraken door Microsofts Phil Spencer en Yusuf Mehdi. Zij spraken tegenover respectievelijk Penny Arcade en Ars Technica over het Family Plan. Hierbij kunnen verschillende gebruikers, of dat nu familie, vrienden of kennissen van elkaar zijn, gebruikmaken van één Xbox Live-account. De spellen die aan zo'n gedeelde account gekoppeld zijn, zouden voor iedereen in de 'familie' speelbaar zijn.

"Er hoeven geen geboorteaktes ingezonden te worden. Ik denk dat het een voordeel is van het ecosysteem dat we hebben", aldus Spencer. Eerder zei Mehdi tegenover Ars Technica dat een 'familielid' ook niet in hetzelfde huis hoeft te wonen.

Eerder was er onduidelijkheid en ophef over het feit dat Microsoft de doorverkoop en het uitlenen van games wel toe zou staan, maar het moeilijker gemaakt is en dat uitgevers de optie bovendien kunnen blokkeren.

Family Plan

Bij het Family Plan is het wel zo dat het waarschijnlijk slechts door één persoon tegelijkertijd gespeeld kan worden. Desondanks zou het betekenen dat spellen theoretisch juist makkelijker uitgeleend kunnen worden. Dit zou de noodzaak tot het fysiek overhandigen van een uit te lenen game wegnemen. 

Microsoft heeft echter nog geen concrete details gegeven over eventuele beperkingen, bijvoorbeeld een limiet op hoevaak en in welke intervallen games digitaal uitgeleend kunnen worden. Mochten hieraan geen of nauwelijks restricties opgelegd worden, lijkt het systeem juist gunstiger dan het huidige, waarbij een fysiek spel slechts aan één persoon tegelijkertijd gegeven kan worden. 

Lees onze hands-on met de Xbox One