Microsoft betaalt naar verluidt meer dan drie miljard dollar aan hardwarebedrijf AMD voor het produceren van op maat gemaakte processors voor de Xbox One.

Dat schrijft Computer and Video Games op basis van uitgelekte informatie. AMD levert ook onderdelen voor de Playstation 4 en Wii U, waarmee het flink wat invloed heeft op de nieuwe generatie spelcomputers. 

De Playstation 4 is uitgerust met de AMD Jaguar x86-processor met acht rekenkernen, terwijl de Xbox One beschikt over een aangepaste, maar even zo krachtige versie. Beide spelcomputers beschikken over acht gigabyte werkgeheugen, waarbij de Playstation 4 met DDR5 een voordeel lijkt te hebben ten opzichte van de DDR3 van de Xbox One. 

Tussen de rekenkracht van de nieuwe spelcomputers van Sony en Microsoft valt de Wii U van Nintendo in het niet. De Wii U maakt gebruik van een IBM PowerPC-processor, vergelijkbaar met die van de Xbox 360. Daarnaast is de grafische kaart gebaseerd op de verouderde Radeon HD 5000-serie van AMD uit 2009. 

Inhoud

Ondanks de miljarden die bedrijven investeren in grafische prestaties van hun spelcomputer, lijkt de focus van de bedrijven te liggen op inhoud. Nintendo denkt met zijn tweede scherm in de Wii U-tablet geen uitzonderlijke rekenkracht nodig te hebben om leuke spellen te kunnen bieden, terwijl Sony en Microsoft zich richten op het aanbieden van online diensten. 

Vooralsnog lijkt Sony zit vooral te richten op het direct aanbieden van spellen zonder dat daarbij gigabytes aan bestanden gedownload hoeven te worden. Games streamen en live video's delen zou centraal staan.

Microsoft richtte zich met zijn presentatie vorige week vooral op het aanbieden van andere vormen van entertainment, waaronder het kijken van televisie. De verwachting is dat beide bedrijven in juni tijdens de Electronic Entertainment Expo in Los Angeles hun troeven op tafel leggen.