Nintendo mag na een uitspraak in een Amerikaanse patentenrechtszaak zijn Wii-spelcomputer in de VS blijven importeren en verkopen.

De rechterlijke uitspraak bevestigt een uitspraak van de Amerikaanse handelscommissie ITC, schrijft persbureau Reuters.

Nintendo werd al in 2008 aangeklaagd door Motiva LLC. Dat bedrijf meende dat Nintendo met zijn Wii-spelcomputer inbreuk maakte op twee van zijn patenten. Het zou gaan om patenten op het gebied van detecteren van de lichaamspositie en beweging van spelers.

De Amerikaanse handelscommissie oordeelde al dat Nintendo geen inbreuk op de patenten van Motiva deed, waarna dat bedrijf in beroep ging.

Door de uitspraak die de rechter nu heeft gedaan, mag Nintendo zijn Wii in de VS blijven verkopen en naar het land blijven importeren.

Patentrecht

De uitspraak zou het Amerikaanse bedrijven moeilijker maken de import van producten tegen te houden die volgens hen inbreuk op patenten maken.

Nu is zo'n importverbod nog makkelijk aan te vragen. Amerikaanse patenthouders kunnen import stil laten leggen waneer zij zelf een vergelijkbaar product in de VS willen uitbrengen.

De Amerikaanse rechter oordeelde dat er van zo'n situatie in deze zaak geen sprake was. Motiva zou geen substantiële investeringen in zijn patenten hebben gedaan. Het bedrijf zou alleen uit zijn op geld, niet op een eigen toepassing van de gepatenteerde technologie op de Amerikaanse markt.