Nintendo heeft in het afgelopen fiscale jaar minder exemplaren van de Wii U en 3DS verkocht dan verwacht. Toch boekt het bedrijf onder de streep winst omdat de koers van de yen weer verder gedaald is.

Dit blijkt uit jaarcijfers van Nintendo.

Het gaat om een winst van bijna 55 miljoen euro, maar eigenlijk werd er een operationeel verlies van ruim 281 miljoen euro geleden, iets minder dan de 288 miljoen euro het jaar daarvoor. Omdat veel van de inkomsten echter eerder geboekt zijn op basis van een hogere wisselkoers tussen de yen en de dollar en euro, maakt het bedrijf onder de streep winst. 

Wel presteerden Nintendo's spelcomputers, de 3DS en de eind vorig jaar gelanceerde Wii U, beneden verwachting. Het bedrijf heeft tot en met 31 maart wereldwijd 3,45 miljoen Wii U's verkocht, vergeleken met de geprojecteerde 4 miljoen. Dat waren al verlaagde cijfers. Tijdens de vorige kwartaalbespreking stelde Nintendo het aantal naar beneden bij van 5,5 miljoen. In het komende fiscale jaar denkt de consolefabrikant 9 miljoen Wii U's te verkopen.

3DS en DS

Van de 3DS werden er in fiscaal 2013 13,95 miljoen verkocht. Dat is ruim een miljoen lager dan de geprojecteerde 15 miljoen. Het komende fiscale jaar denkt Nintendo 18 miljoen exemplaren van de handheld te verkopen. Van de Nintendo DS, Nintendo's vorige handheld, werden er afgelopen twaalf maanden in totaal nog 2,35 miljoen verkocht. Voor het komende jaar wordt deze spelcomputer echter niet meer meegenomen in de verkoopverwachtingen.

Nintendo's algehele CEO Satoru Iwata wordt ook de CEO van Nintendo Amerika, zo maakte het bedrijf bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

Iwata neemt de functie over van Tatsumi Kimishima, die de managing director van NCL wordt in Kyoto, Japan. Deze wijziging past volgens Nintendo beter bij de wereldwijde strategie van het bedrijf, waardoor er betere beslissingen gemaakt kunnen worden en Nintendo's organisatie vloeiender verloopt. Reggie Fils-Aime blijft president en COO van Nintendo Amerika.