Britse gamewinkels hebben zich negatief uitgelaten over de geruchten dat de nieuwe Xbox altijd online moet zijn, om het spelen van tweedehands games tegen te gaan.

"De uitgevers begrijpen hun klanten totaal niet als ze niet snappen hoe belangrijk tweedehands games zijn om nieuwe titels te financieren", zegt Robert Lindsay van Games Centre tegenover MCV.

"Het is geen hogere wetenschap om te zien dat een nieuwe game van 40 pond zonder herverkoopwaarde een enorm gat in het budget van gamers creëert."

De afgelopen weken meldden verschillende anonieme bronnen dat de nieuwe Xbox altijd online moet zijn. Dat leidde tot veel negatieve reacties van gamers.

Playstation

Steven Doyle van Games Dojo zegt dat Microsoft het lot van de nieuwe Xbox in handen van Sony lijkt te leggen. "Het ligt eraan wat de Playstation 4 doet. Als Xbox geen tweedehands ondersteunt en de PS4 wel, dan betekent dat het einde voor de Xbox."

De kwestie werd verergerd toen creatief directeur Adam Orth van Microsoft zich op Twitter afvroeg waarom er zoveel 'drama' over de geruchten ontstond. Toen een Twittergebruiker hem erop wees dat internetverbindingen niet overal ter wereld altijd stabiel zijn, twitterde hij terug: "Waarom zou ik daar in godsnaam wonen?"

Kinderziektes

Ook electronicaketen Dixons, die zelf geen tweedehands games verkoopt, zegt niet overtuigd te zijn dat een Xbox altijd online zou moeten zijn.

"Ik denk niet dat de Britse breedbandinfrastructuur robuust en snel genoeg is om dit een vereiste te maken", aldus Christopher Rogers van de winkelketen. "De kinderziektes bij de lancering van SimCity zijn daar toch een waarschuwing voor?"

Microsoft wil de geruchten over de nieuwe Xbox ontkennen noch bevestigen. De console wordt naar verwachting eind april gepresenteerd.