AMSTERDAM - Nintendo heeft woensdag zijn omzetverwachting voor het komende jaar verlaagd vanwege de tegenvallende verkoop van de Wii U.

Dat maakte de spelcomputerfabrikant woensdag bekend tijdens de presentatie van zijn cijfers van het derde kwartaal.

Sinds de Wii U in november 2012 werd gelanceerd, zijn er 3,06 miljoen exemplaren van verkocht. Wat betreft software zijn er 11,69 miljoen exemplaren verkocht afgelopen jaar.

Nintendo heeft altijd gehoopt op goede resultaten van de Wii U, de opvolger van de zes jaar oude Wii, sinds de concurrentie van Apple en andere bedrijven die smartphones en tabletcomputers maken steeds heviger wordt.

Maar de spelcomputerfabrikant moest de verkoopverwachting tot 1 april verlagen van 5.5 miljoen tot 4 miljoen stuks. Ook werd de verwachte verkoop van de Wii en 3DS naar beneden bijgesteld.

Van 3DS is verlaagd van 17,5 miljoen naar 15 miljoen stuks en die van de DS van 2,5 miljoen naar 2,3 miljoen exemplaren.

Omzet

Het concern verwacht nu over het gebroken boekjaar, dat loopt tot 1 april, een omzet te halen van 670 miljard yen (5,5 miljard euro), ten opzichte van een eerdere verwachting van 810 miljard yen.

Door de tegenvallende omzet lijdt het Japanse bedrijf waarschijnlijk een operationeel verlies in dit boekjaar van 20 miljard yen (163 miljoen euro) in plaats van een winst van 20 miljard yen.

Winst

Tegelijkertijd verhoogde Nintendo de verwachting voor de nettowinst van 6 miljard yen naar 14 miljard yen. Over de eerste 9 maanden van het boekjaar haalde het bedrijf een nettowinst van 14,5 miljard yen, ten opzichte van een verlies van 48,4 miljard yen een jaar eerder.

Nintendo-CEO Satoru Iwata zegt dat de software ontwikkeling voor de Wii U niet gaat zoals gepland, maar voegde eraan toe dat hij mikt op een operationele winst van 100 miljard Yen (822 miljoen euro) in het volgende financiële jaar.