AMSTERDAM - Apple heeft geweigerd het spel Endgame: Syria in de App Store te plaatsen. Het spel is gebaseerd op de gebeurtenissen van de afgelopen maanden in het Arabische land.

De Britse ontwikkelaar Auroch vertelt aan The Guardian dat het spel werd geweigerd, omdat de regels van de App Store het niet toestaan dat een app zich 'enkel richt tegen een specifiek ras, cultuur, een echte overheid of bedrijf'.

Het spel is wel beschikbaar voor Android en als HTML5-spel in een mobiele browser. Het is onderdeel van het project GameTheNews, dat nieuwsevenementen omzet in games.

"We hadden gehoopt dat Apple de regel met meer nuance zou toepassen", zegt ontwikkelaar Tomas Rawlings. "We maakten ons al zorgen toen we twee weken moesten wachten op een beslissing."

Context

Het spel wordt nu veranderd en opnieuw ingediend bij de App Store. "We zullen wel wat details en context moeten verwijderen zodat het door het proces van Apple komt en dat is niet ideaal", aldus Rawlings.

Het beleid van Apple rond de App Store stond al eerder ter discussie. Zo werd een app geweigerd die burgers waarschuwde voor Amerikaanse drone-aanvallen.