HOOFDDORP - De Wii U verkoopt volgens Nintendo 'gestaag', maar nog niet zo goed als zijn voorganger, de Wii.

Dat meldt Nintendo's president Satoru Iwata in een interview met Reuters.

"Aan het einde van de feestdagen was het niet zo dat Amerikaanse winkels geen Wii U's meer hadden. Dat was met de Wii in het begin wel zo. Maar de verkoop gaat niet slecht en ik denk dat (het apparaat) gestaag verkoopt", aldus Iwata.

Eerder liet Nintendo weten dat het voor eind maart wereldwijd 5,5 miljoen exemplaren van de console verkocht hoopt te hebben.

Iwata geeft verder toe dat Nintendo niet genoeg rekening heeft gehouden met het feit dat de Premium-editie van de Wii U zo populair zo zijn.

Uitdaging

"Het is de eerste keer dat Nintendo tegelijkertijd twee modellen van dezelfde console heeft gelanceerd en ik geloof dat het een uitdaging was om hierin een balans te vinden."

In veel winkels was de Premium-editie kort na de lancering al uitverkocht, terwijl er van de Basic-uitvoering wel nog exemplaren waren. Deze heeft echter minder opslagruimte en komt niet met de game Nintendo Land. Daarentegen is deze versie wel 50 euro goedkoper, ongeveer 300 euro ten opzichte van 350 euro.

Gratis spellen

In een interview met de Japanse krant Nikkei zegt Iwata dat Nintendo zich wil verdiepen in het aanbieden van gratis spellen. Het Japanse gamebedrijf sluit echter uit dat populaire reeksen als Super Mario, Pokémon en The Legend of Zelda gratis worden aangeboden.

Mocht Nintendo ooit games gratis gaan aanbieden, dan zal dat niet met een bestaande gamereeks gebeuren. "Wanneer we gedurende de productie van een nieuwe game zien dat het past, is het iets wat we kunnen overwegen", zei de topman tegen de Japanse krant.

Wel liet Iwata weten het ook geen gek idee te vinden om games goedkoop aan te bieden, in plaats van gratis.

Investeren

Het aanbieden van gratis games voor de pc en smartphones gebeurt met grote regelmaat. Wanneer spellen gratis worden aangeboden, kunnen gamers zelf beslissen hoeveel geld zij willen investeren in het spel.

Ook op de Playstation 3 en Xbox 360, spelcomputers van Sony en Microsoft, wordt deze manier van geld verdienen langzaam maar zeker omarmd.

Met de komst van de Nintendo 3DS en de eind vorig jaar verschenen Wii U richt Nintendo zich meer op het aanbieden van games via een downloadwinkel.

Daarnaast biedt het bedrijf gamers de mogelijkheid bijvoorbeeld het avonturenspel New Super Mario Bros 2 voor de 3DS tegen betaling uit te breiden met extra levels.