LAS VEGAS - Chipmaker Nvidia komt met een nieuwe processor en een eigen handheld voor gamen.

Dat maakte Nvidia aan de vooravond van de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas bekend.

De mobiele chip Tegra 4 volgt de Tegra 3 op en moet veel energiezuiniger en sneller zijn. De processor beschikt over zes keer meer grafische rekenkracht dan zijn voorganger en zorgt daardoor volgens het bedrijf voor realistischere games. Bovendien zijn er hogere resolutie beeldschermen mogelijk.

De Tegra 4 is ontworpen voor smartphones en tablets en heeft vier rekenkernen met een extra vijf energiezuinige kern. Naast de verhoogde grafische prestaties zorgt de processor ook voor een veel snellere browser en meer snelheid in apps. Nvidia stelt dat browsen tot 2,6 keer sneller gaat.

Bovendien moet de chip door de vijfde verbeterde kern tot 45 procent energiezuiniger zijn dat de Tegra 3. Volgens de chipmaker is dat getest onder 'gemiddelde omstandigheden'.

Handheld

De Tegra 4 is nu alvast verwerkt in Project Shield een eigen handheld van het bedrijf. Het gaat om een apparaat met een 5 inch 720p-scherm (1280x720 pixels) waaraan een controller vastgemaakt zit. Het hele apparaat kan ingeklapt worden.

Project Shield draait op een kale versie van Android, kan door de Tegra 4 games afspelen die qua grafische kwaliteit gelijk zijn aan console-games en moet bovendien voor beter geluid zorgen.

De handheld beschikt verder over een HDMI-, micro-USB en een microSD-poort.

Lees alles over gadgetbeurs CES