AMSTERDAM - De speeltijd van games verminderen is geen goede manier om een problematische gamesverslaving aan te pakken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente.

Promovenda Maria Haagsma deed onderzoek naar gameverslaving, en welke factoren daaraan bijdragen.

Volgens de universiteit wordt gamen in verband gebracht met onder andere agressief gedrag, een verminderde gevoeligheid voor geweld en obesitas. Bovendien is er toenemend bewijs 'dat sommige gamers gamegewoonten vertonen die ten koste gaan van hun dagelijks functioneren'.

Problematisch

Haagsma vergelijkt de 'problematische speelpatronen' met een gokverslaving. Daarom bestudeerde ze de verwachtingen die mensen hebben over de uitkomst van gamen, de mate waarin gamen een gewoonte is geworden, en de hoeveelheid zelfcontrole die gamers hebben.

In tegenstelling tot een factor als zelfcontrole, blijkt de hoeveelheid tijd die aan gamen wordt besteed geen invloed te hebben op de mate van verslaving. "Dit geeft aan dat het simpel verminderen van de hoeveelheid speeltijd waarschijnlijk geen effectieve oplossing is om problematisch gamegedrag te voorkomen of te behandelen", zegt Haagsma.

In 2011 stelde verslavingsinstituut Jellinek dat 12.000 van in totaal 18.800 verslaafde jongeren in Nederland een gameverslaving hebben.