Erven Tolkien klagen Warner aan om Lord of the Rings

AMSTERDAM - De erven van schrijver J.R.R. Tolkien klagen Warner Bros aan. De familieleden zijn ontzet over de handelswaar die de producenten van de trilogieën The Lord of the Rings en The Hobbit aanbieden.

In de rechtszaak wordt 80 miljoen dollar geëist.

Volgens Tolkiens erfgenamen hebben Warner Bros, New Line en Saul Zeantz Co. via contracten enkel de rechten op de verkoop van 'tastbare' merchandise, zoals poppetjes en kleding, gekregen.

Warner Bros. heeft echter ook videogames uitgebracht die alleen beschikbaar zijn als download of andere digitale vormen van distributie. Daarnaast heeft Warner Bros. digitaal en in casino's gokspelletjes gedistributeerd waar personages en verhaalelementen van Lord of the Rings centraal staan.

Ziedend

Volgens de erfgenamen is de toegewijde fanbase van de franchise hier ziedend over. Fans zouden zelfs openbaar hun ontsteltenis hebben geuit over de moreel twijfelachtige aard van het online gokken in combinatie met het gebruikte bronmateriaal.

"Daardoor is de erfenis van Tolkien en zijn reputatie onherstelbare schade aangedaan", staat te lezen in de aanklacht die in handen is van het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De familie Tolkien stelt langdurige discussies te hebben gevoerd met de producenten, maar dat die geen vruchten hebben afgeworpen. De familie vreest dat de merchandising rond het uitkomen van The Hobbit-trilogie alleen maar zal toenemen. De eerste film in de reeks staat voor 12 december op de agenda.

De filmmaatschappij heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

Tip de redactie