AMSTERDAM - Black Ops II is een Call of Duty-game in hart en nieren en het verhaal is één van de beste en meest ambitieuze tot nu toe. Helaas weet de game grafisch niet te imponeren.

Het verhaal van de game is voor fans een feest van herkenning. Zo speel je enkele stukken in het verleden met Alex Mason, het hoofdpersonage uit de eerste Black Ops.

De levels in de toekomst doorloop je daarentegen met zijn zoon, David. Dit levert een interessante wisselwerking op die de nodige vragen uit deel één beantwoordt. In die zin haakt het tweede deel perfect aan op de eerste Black Ops.

De vernieuwing zit 'm vooral in de thematiek. Black Ops II toont een toekomst waarin gevechtsrobotten voetsoldaten verdrongen hebben. Maar wat nu als de tot de tanden toe bewapende 'drones' gehackt worden en zich tegen het eigen volk en leger keren?

Dit 'What if?'-scenario is geloofwaardig uitgewerkt en wordt kracht bijgezet door een charismatische en intrigerende slechterik, Raul Menendez. Het verhaal van Black Ops II is één van de beste en meest ambitieuze in de serie.

In hart en nieren

De singleplayer van Black Ops II steekt ook elders ambitieuzer en beter in elkaar dan zijn voorgangers. Zo zijn de morele beslissingen een waardige toevoeging. Op verscheidene momenten maak je keuzes die het verloop en einde van het verhaal bepalen.

Er zijn verschillende ontknopingen en jij beslist zelf welke personages één van deze eindes wel of niet mee zullen maken. Dat biedt voor het eerst in de serie genoeg reden een Call of Duty-game meerdere malen uit te spelen.

Daar staat tegenover dat de actie inhoudelijk volledig identiek is aan die in eerdere delen, al is dat niet per se een minpunt.

In welke andere game schakel je bad guys in slow motion uit in een overvolle discotheek onder begeleiding van pompende dansmuziek? Nee, het voor Call of Duty-begrippen complexe verhaal staat nog altijd bol van explosies, verhitte achtervolgingen en veel, heel veel schietpartijen. Black Ops II is een Call of Duty-game in hart en nieren.

Multiplayer

De multiplayermodus innoveert wat betreft de actie evenmin, al is de opzet wel iets anders geworden. Zo kun je natuurlijk beroep doen op andere, futuristische wapens en gadgets, maar ook kun je je personage nu op nog maar maximaal tien vlakken aanpassen. Uitgever Treyarch zegt daarmee een nieuwe maar vertrouwde balans te creëren.

Dat is de studio tot op zekere hoogte gelukt. De multiplayer is wederom verslavend, goed uitgebalanceerd en net zo rustig als de wat eerdere delen in de serie. Maar klopt dat wel helemaal? Je hebt nieuwe levels, nieuwe gadgets en nieuwe wapens, maar het gevoel dat je erbij krijgt is bijna identiek aan vorige delen. Het speelt, ondanks al het ‘nieuwe’, wel heel erg op veilig.

Dat in tegenstelling tot de coöperatieve Zombies-modus, waarin je naar hartenlust hordes aan ondoden omlegt met maximaal drie andere medespelers. Deze modus kent een toffe opzet waarin je talloze onderdelen moet verzamelen en je constant op de vlucht bent.

Bovendien zijn er talloze kleine geheimen te ontdekken. Het voelt echt alsof je met drie vrienden op verkenningsreis gaat. Erg cool.

Meer van hetzelfde

Minder prettig is dat het spel met name in de Zombies-modus, maar ook in andere modi, grafisch volledig vergeet te imponeren. De game is op werkelijk ieder technische front ingehaald door de concurrentie. De kartelrandjes zijn soms zelfs zo pijnlijk zichtbaar dat we twijfelden of we de game wel met de juiste instellingen speelden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn en zorgt ervoor dat je soms uit de beleving wordt getrokken.

Dat neemt echter niet weg dat Black Ops II een heerlijk compleet schietspel is met een prima houdbaarheidsdatum. Het had wat dapperder mogen omspringen met de Call of Duty-formule, want naast wat nieuwe mogelijkheden voelt Black Ops II wel heel erg bekend en vertrouwd aan.

Wie toe is aan iets nieuws, moet wellicht verder kijken; wie gewoon lekker door wil knallen zoals hij dat altijd al heeft gedaan, vindt in Black Ops II een prima match.