AMSTERDAM - Grand Theft Auto V volgt pas in de lente van 2013, maar schept nu al hoge verwachtingen. NU.nl kon al eerste ervaringen met de game op doen en is allesbehalve teleurgesteld.

Vijftien jaar geleden verscheen de allereerste Grand Theft Auto op de PC. Het idee was simpel: jat auto's, scheur door een open stad, volg bevelen op die je doorkrijgt en blijf uit handen van de politie.

Door de jaren heen zijn er ruim honderd miljoen verkochte exemplaren over de toonbank gegaan en is Grand Theft Auto uitgegroeid tot een van de meest succesvolle gameseries uit de geschiedenis. Het aankomende Grand Theft Auto V heeft dus een naam hoog te houden.

De eerste twee delen op de PC waren misschien (relatief gezien) games voor hardcore-gamers, maar vanaf het derde deel veranderde dat rigoureus.

Overtuigend

Grand Theft Auto III introduceerde een overtuigende, volledige 3D-wereld waarin je als loopjongen van de maffia begon, auto’s jatte, mensen neer knuppelde of neerknalde en de ene na de andere missie afwerkte voor louche figuren.

Het geweld in de game ging gepaard met de nodige controverse, een bijeffect wat nooit meer zou afnemen. Inmiddels zijn we al heel wat (stuk voor stuk fantastisch ontvangen) delen verder, GTA staat op de kaart als een van de ultieme producten van het medium games.

Ontwikkelaar Rockstar Games nodigde ons uit in New York om een exclusieve blik op de GTA V te werpen.

Vijftien jaar

Zoals gezegd is er in vijftien jaar tijd weinig veranderd aan het kernconcept van GTA. Nog steeds racen, rennen en schieten we als crimineel door een volledig open wereld. We nemen missies van figuren van bedenkelijk allooi aan en lopen om de haverklap ludieke referenties tegen het lijf.

Maar een speler uit 1998 die het GTA V van vandaag de dag ziet, zal zijn ogen niet kunnen geloven. De stad Los Santos (een parodie op Los Angeles), is een wereld die leeft, ademt en tot in de meest minuscule details door de getalenteerde ontwikkelaars bij Rockstar Games tot leven wordt gebracht.

Het zijn daarbij niet alleen de schitterende plaatjes, ook de schaal is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. Voor de kenners: het Los Santos van GTA V is groter dan de gecombineerde werelden van GTA: San Andreas, GTA IV en de westerngame Red Dead Redemption - ook uit de studios van Rockstar Games afkomstig. Voor de niet-kenners: de oppervlakte mag je gerust onder de categorie absurd gigantisch scharen.

Drie personages

De schaalvergroting zet zich in zekere zin door bij de manier waarop mensen het verhaal van GTA beleven. Voorheen speelden we in GTA altijd het verhaal door de ogen van één persoon, ditmaal zijn dat er maar liefst drie: de geslaagde ex-bankovervaller Michael, de veel minder geslaagde ex-bankovervaller en full-time psychopaat Trevor en de jonge Franklin, die een glansrijke carrière als beroepscrimineel in het verschiet heeft.

In plaats van drie losse verhaallijnen, speelt het in GTA allemaal als één geheel. Soms ga je met alle drie de personages op stap, soms als twee en soms ook als slechts één van de drie.

Vernieuwing

De grote vernieuwing zit ‘m in het feit dat je tussendoor kunt wisselen tussen de verschillende personages. Doet Michael tijdens een missie iets dat meer boeit dan Franklin zijn bezigheden? Geen zorgen, met een druk op de knop kruip je in de huid van het personage dat op dat moment het leukste klusje uitvoert.

Het zorgt ervoor dat saaie momenten als van A naar B rijden in de gigantische spelwereld, veel minder voorkomen. Daarnaast brengt het ook het beste van Rockstar nog beter nog naar voren: verhaalvertelling.

Tijdens missies zijn de drie personages met elkaar aan het bekvechten, overleggen ze dingen met elkaar en worden veel rondere karakters gevormd. In het verleden vertelde Rockstar al memorabele gangsterverhalen, nu zijn dat er maar liefst drie. Het is een flinke uitdaging voor Rockstar, maar eentje die ze absoluut willen aangaan.

Topper in wording

Het is moeilijk om iemand die niet bekend is met de GTA-games uit te leggen hoe groot de impact van dit vijfde deel gaat zijn. Maar deze eerste kennismaking is eigenlijk alles wat er nodig is om te proeven dat we hier met een absolute topper in wording te maken hebben.

Niet dat we dat niet verwacht hadden, maar toch is het altijd fijn om te zien als een titel zijn afkomst eer aan doet. Wie kijkt naar de rijke en extreem succesvolle historie van de serie, beseft dat GTA V de grootste schoenen van allemaal te vullen heeft.

Lees de gehele preview op Gamer.nl

GTA V

Grand Theft Auto V volgt pas in de lente van 2013, maar schept nu al hoge verwachtingen. NU.nl kon al wat eerste ervaringen met de game op doen en is alles behalve teleurgesteld. © NU.nl
Er is in vijftien jaar tijd weinig veranderd aan het kernconcept van GTA. Nog steeds racen, rennen en schieten we als crimineel door een volledig open wereld. We nemen missies van figuren van bedenkelijk allooi aan en lopen om de haverklap ludieke referenties tegen het lijf. © NU.nl
Maar een speler uit 1998 die het GTA V van vandaag de dag ziet, zal zijn ogen niet kunnen geloven. De stad Los Santos (een parodie op Los Angeles), is een wereld die leeft, ademt en tot in de meest minuscule details door de getalenteerde ontwikkelaars bij Rockstar Games tot leven wordt gebracht. © NU.nl
Voorheen speelden we in GTA altijd het verhaal door de ogen van één persoon, ditmaal zijn dat er maar liefst drie: de geslaagde ex-bankovervaller Michael, de veel minder geslaagde ex-bankovervaller en full-time psychopaat Trevor en de jonge Franklin, die een glansrijke carrière als beroepscrimineel in het verschiet heeft. © NU.nl
Het is moeilijk om iemand die niet bekend is met de GTA-games uit te leggen hoe groot de impact van dit vijfde deel gaat zijn. Maar deze eerste kennismaking is eigenlijk alles wat er nodig is om te proeven dat we hier met een absolute topper in wording te maken hebben. © NU.nl
Niet dat we dat niet verwacht hadden, maar toch is het altijd fijn om te zien als een titel zijn afkomst eer aan doet. Wie kijkt naar de rijke en extreem succesvolle historie van de serie, beseft dat GTA V de grootste schoenen van allemaal te vullen heeft. © NU.nl