AMSTERDAM - Na remake Hot Pursuit brengt Criterion de Need for Speed-reeks opnieuw tot een hoogtepunt. Most Wanted is een verfrissende racegame. Iedereen die ook maar íets met snelheid en competitie heeft, moet dit spel proberen.

Met remake Hot Pursuit bleek twee jaar terug dat ontwikkelstudio Criterion een duidelijke visie heeft voor de zwalkende racefranchise.

Niks geen gimmicky opzet rond straatracebendes of circuituitstapjes, gewoon hard rijden op open wegen met snelle auto’s met wilde politie-achtervolgingen. Need for Speed zoals Need for Speed ooit bedoeld was.

Maar Criterion grijpt niet alleen terug naar het verleden: door slimme kleine aanpassingen is Need for Speed: Most Wanted één van de meer vooruitstrevende arcade racegames in lange tijd.

Fin dit, drive it

Wanneer je voor het eerst wordt losgelaten in het fictieve Fairhaven City, staat het je volledig vrij om te doen wat je wil. Er is geen vaste volgorde van races om af te werken en je hoeft geen bakken met geld te verdienen om nieuwe auto’s vrij te spelen.

Kom je ergens een nieuw model tegen in de open spelwereld, dan is ‘ie met een druk op de knop permanent van jou. Per auto zijn er diverse events op verschillende niveaus af te werken, waar je met instructies van het navigatiesysteem zelf naartoe rijdt.

Deze events variëren van rechttoe-rechtaan straatraces tot politieachtervolgingen, waarmee je modificaties voor dat model verdient. Handig (maar niet noodzakelijk) om moeilijkere races en opdrachten te voltooien, die weer meer zogenoemde Speed Points opleveren.

Verkennen

Je kunt er in theorie zelfs voor kiezen om helemaal geen van deze events te doen en je puur te richten op het verkennen en onveilig maken van de grotendeels stedelijke spelwereld. Deze zit namelijk vol met springgelegenheden en flitskasten, die smeken om het behalen van een zo hoog mogelijke score, maar ook met verborgen afsnijroutes en de eerdergenoemde (en soms aardig goed verstopte) automodellen.

Gevaarlijk rijgedrag trekt de aandacht van de politie, en het vereist echt even slim als behendig stuurwerk om de smerissen af te schudden. Al deze acties leveren ook Speed Points op die je in staat stellen te stijgen op de Most Wanted-lijst.

Excentrieke auto’s

Alle auto’s zijn stuk voor stuk waarheidsgetrouw en met liefde nagemaakt, zowel qua looks en klank, als qua besturing – waardoor je met veel gevoel een auto dwars door de bocht kan laten gaan. Dit is zonder twijfel een arcade racegame, maar wel een die je ook echt doet geloven dat je bijvoorbeeld in een Aston Martin V12 Vantage op pad bent.

Ook online vrienden worden meegenomen in deze lijst der meest gezochten. Het in de vorige Hot Pursuit geïntroduceerde Autolog-systeem, feitelijk een leaderboard-systeem dat jou direct de scores van je vrienden laat aanvallen, is voor Most Wanted verder uitgebreid.

Werkelijk elke denkbare statistiek wordt nu bijgehouden en vergeleken, van scores per event tot langste drift, maar ook de hoogste snelheid langs flitskasten en de lengte van een sprong door reclameborden.

Sociaal aspect

'Autolog 2.0' verlengt de levensduur van de game al aanzienlijk, maar in directe confrontaties komt het sociale aspect van Need for Speed: Most Wanted nog beter tot z’n recht. Je kunt eindeloos rondrijden met anderen in de volledige spelwereld, tot het moment waarop je een (zelf samengestelde) lijst van evenementen start.

De mogelijkheden hiervoor lijken eindeloos: er zijn niet alleen races, maar ook drift-, verspring- en snelheidswedstrijden, zowel in competitief als coöperatief verband. Er zijn bonuspunten voor wie als eerste op de startlocatie van elk event is, maar ook voor het neerhalen van tegenstanders.

Elk potje multiplayer ontaardt dan ook al snel in een constante klopjacht op de leiders. Wel jammer: de politie is volledig absent in de multiplayerstand van de game, in tegenstelling tot die van de laatste Hot Pursuit.

Het is echter de enige keer dat Criterion zich inhoudt, want voor de rest is dit een enorm uitgebreide en uit de band springende racegame. Ze mogen zich van ons gerust net zo uitleven op de volgende Need for Speed.

Need for Speed: Most Wanted