AMSTERDAM - Het schietspel Halo 4 voor de Xbox 360 is met grote voorsprong het duurste spel dat Microsoft ooit heeft gemaakt. 

Dat heeft topman Phil Spencer gezegd in een interview met het Amerikaanse gameblog Polygon. Spencer heeft geen bedrag genoemd, maar Halo 3 kostte het bedrijf in totaal meer dan 55 miljoen dollar.

Ondanks de hoge productie- en marketingkosten denkt Spencer dat Microsoft dat geld zeker terug zal krijgen. "Het merk Halo heeft een marktwaarde van drie miljard dollar", zei hij tegen het gameweblog. Naast de aanschaf van Halo 4 kunnen gamers extra levels tegen betaling downloaden.

Doom

In 1993 verscheen het schietspel Doom voor de pc. Die game kostte het voor die tijd astronomische bedrag van tweehonderdduizend dollar. Dergelijke bedragen zijn gamestudio's tegenwoordig per maand kwijt.

Een gemiddeld spel kost vijftien miljoen dollar om te maken, terwijl Grand Theft Auto 4 naar alle waarschijnlijkheid honderd miljoen dollar gekost heeft. Of Halo 4 over dat bedrag heengaat, is niet bekend.