AMSTERDAM - De twee oprichters va ontwikkelaar BioWare, Greg Zeschuk en Ray Muzyka, gaan de game-industrie verlaten. Tegelijkertijd werd bekend dat er een nieuwe Mass Effect in ontwikkeling is.

Zeschuk en Muzyka richtten BioWare in 1995 op en zijn daarmee 17 jaar actief geweest binnen de game-industrie.

Zij stonden aan het roer van de studio tijdens games als Baldur's Gate, Dragon Age: Origins en Mass Effect. Muzyka laat in zijn afscheidsblog weten dat het een "onwijs moeilijke beslissing was".

Hij gaat zich nu richten op werk met betrekking tot sociale kwesties, zoals dierenrechten en het zorgstelsel.

Passie

Zeschuk verlaat ook de industrie. De beslissing om deze sector achter zich te laten, noemt hij er één die met "veel pijn en verdriet" is genomen.

"Ik heb een onverwacht punt bereikt in mijn leven waarbij ik niet langer de passie heb die ik ooit had voor het bedrijf, de games en voor de uitdaging in dingen creëren." Zeschuk gaat na zijn vertrek bij BioWare aan de slag met een serie korte online documentaires waarin hij bierbrouwers interview

Mass Effect

Met de aankondiging dat de twee oprichters de studio verlaten, heeft BioWare ook bevestigd dat er zowel een nieuwe Mass Effect als een geheel nieuwe franchise in ontwikkeling is.

"Het Mass Effect-universum is groots en (executive producer Casey Hudson en onze teams hebben plannen voor nog een volledige game (binnen de serie)", aldus general manager Aaryn Flynn. Hij zegt graag te horen waar fans willen dat de serie heengaat. Flynn laat verder weten dat BioWare aan een volledig nieuw fictief universum werkt. Dat spel wordt "met geheel nieuwe technologie" gemaakt.

De nieuwe Mass Effect en dit nog onaangekondigde IP worden niet meer gemaakt onder leiding van BioWare-oprichters Ray Muzyka en Greg Zeschuk. Zij kondigden gisterenavond aan dat ze de studio hebben verlaten en niet langer actief zullen blijven binnen de game-industrie. De twee richtten BioWare in 1995 op, samen met Augustine Yip.