HOOFDDORP - Spelers die gezamenlijk een gewelddadige game spelen, vertonen achteraf vaker cooperatief gedrag en soms minder agressie te tonen dan degenen die games competitief spelen.

Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Ohio.

Volgens David Ewoldsen, co-auteur van het onderzoek en professor Communicatie aan de universiteit van Ohio, wordt bij veel vergelijkbare studies over games en agressie uitgegaan van personen die alleen spelen.

Het sociale aspect van samenspel zorgt echter voor een positieve impuls, zo wijst zijn onderzoek uit. "Het nieuwe onderzoek suggereert dat een gewelddadige game samen met een teammaat spelen voor een andere reactie jegens geweld zorgt."

"Je bent nog steeds erg agressief - je doodt mensen in het spel - maar wanneer je samenwerkt, overschrijft dat alle negatieve effecten van extreme agressie", aldus John Velez, een promovendus Communicatie aan de Universiteit van Ohio. 

Studie

In de studie werden tachtig studenten in paren verdeeld, waarbij een van hen deel uitmaakte van het onderzoek. Deze deelnemers hadden in het ene geval een t-shirt van Ohio State aan en in het andere een shirt van de rivaliserende universiteit, Michigan State. Vervolgens werd de game Unreal Tournament 3 competitief dan wel coöperatief gespeeld.

Na het spelen werd een test uitgevoerd waarin spelers konden kiezen om samen te werken, of elkaar tegen te zitten. Hieruit werd ook gemeten hoe agressief spelers te werk gingen.

Uit de resultaten kwam naar voren dat coöperatief gamen ervoor zorgde dat agressieve gedachten werden verminderd. Er werd ook meer samengewerkt dan bij de deelnemers die tegen elkaar hadden gespeeld.

Dit verschijnsel werd versterkt wanneer participanten met rivaliserende t-shirts samen hadden gespeeld. "Als je samenspeelt met een rivaal en die werkt met je samen, dan breekt het je verwachtingen - je bent verrast door hun coöperatie en dat maakt je zelfs nog gewilliger om samen te werken", volgens Ewoldsen.