AMSTERDAM - Het UMC St Radboud in Nijmegen heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een game laten ontwikkelen die zorgverleners opleidt in het omgaan met agressie.

De game, die ontwikkeld is door IJsfontein, plaatst spelers in verschillende situaties waar moet worden omgegaan met klagende patiënten en familieleden, meldt de Gelderlander.

De game werd ontwikkeld naar aanleiding van een incident in 2010. Toen werd zorgpersoneel met de dood bedreigd na een scooterongeval, waarbij één persoon om het leven kwam.

Evert Hoogendoorn van IJsfontein vertelt aan NU.nl dat spelers negen verschillende scenario's spelen en moeten reageren op patiënten. Zo moet zorgpersoneel bepalen waar ze gaan staan en wat ze zeggen tegen mensen in een wachtkamer.

Cartoonstijl

De game is in 'cartoonstijl' gemaakt, zodat situaties wel herkenbaar zijn, maar niet te zeer lijken op het echte leven.

Voorheen werd personeel ook al opgeleid in het omgaan met agressief gedrag, maar dit gebeurde met acteurs. "Die training is heel moeilijk te organiseren omdat je die mensen aan het bed nodig hebt", aldus Hoogendoorn.

IJsfontein maakte al eerder games voor gebruik in de zorg en had zo al contact met het Radboud ziekenhuis. Nadat het een westrijd won werd een half jaar gewerkt aan de game, die vanaf volgende week in gebruik wordt genomen.

Ook andere ziekenhuizen hebben inmiddels interesse getoond in het spel.

Nationale Traumadag

Zondag wordt het spel tijdens de Nationale Traumadag officieel gepresenteerd in het bijzijn van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).

Volgens het UMC St Radboud komt geweld tegen hulpverleners steeds vaker voor. Een computerspel zou een 'uitstekende aanvulling' zijn op de bestaande opleiding om hiermee om te gaan.

Vorig jaar werd door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord de game Ambulance Control ontwikkeld, waarmee geweld tegen ambulancepersoneel tegen moest worden gegaan.