HOOFDDORP - Counter-Strike is de heilige graal van de online multiplayershooters. Bij elke nieuwe versie haalt ontwikkelaar Valve dan ook kritiek van de fans op zijn schouders.

Toch is de overstap deze keer minder ingrijpend dan voorheen. Global Offensive is grotendeels een gepolijste versie van Counter-Strike: Source.

Counter-Strike is een online first-person shooter die in teamverband (met clans) of via publieke servers wordt gespeeld. Je kunt kiezen tussen twee teams, de terroristen of antiterreureenheid, en het doel wisselt per spelmodus.

De twee meest voorkomende spelmodi zijn het ontmantelen van de bom en het bevrijden van de gegijzelden, waarbij de terroristen dit moeten zien te voorkomen.

Gamebalans

De nagenoeg perfecte gamebalans weerhoudt Valve er niet van om nieuwe spelmodi toe te voegen. In Global Offensive heb je de keuze uit twee nieuwe spelmodi met bijbehorende maps: Arms Race en Demolition.

Bij laatstgenoemde draait het om het ontmantelen of laten ontploffen van de bom, maar na elke ronde waarin je iemand doodschiet, krijg je een nieuw en slechter wapen. Hierdoor worden je vaardigheden erg op de proef gesteld.

Ook bij Arms Race krijg je na elke kill een wapen dat minder goed is, maar wint degene die als eerste een vijand met het laatste wapen, een gouden mes, vermoordt.

120 frames

Global Offensive benadrukt vooral hoe belangrijk de maps zijn. Waar veel hedendaagse first-person shooters de maps zo groot en imposant mogelijk willen maken, behoudt Counter-Strike: Global Offensive nog steeds de maps waar de game meer dan tien jaar geleden mee begon.

Valve heeft ze hooguit een beetje opgefleurd. De graphics van Counter-Strike: Global Offensive zijn bij lange na niet de beste, maar dit betekent wel dat de gemiddelde game-pc gemakkelijk 120 frames per seconde kan halen. Dit is erg belangrijk voor een dergelijke first-person shooter.

Toch zitten er wat meer trekjes in het spel die er in zijn gestopt om consolegamers te lokken. Je merkt dit vooral door de iets tragere gameplay. Hoewel het heel persoonlijk is of je dit een positieve verandering vindt, valt het niet te ontkennen dat Global Offensive nog steeds enorm lekker wegspeelt. Het springen en rennen gaat bijvoorbeeld iets langzamer, maar dat komt het realisme juist ten goede, zonder dat het de gameplay dusdanig aantast dat het minder leuk is om te spelen.

Het beklemmende gevoel dat je tijdens een potje Counter-Strike: Global Offensive krijgt, komt mede door de uiterst moeilijke gameplay. Net als zijn voorgangers is er een enorme leercurve; je wordt genadeloos afgemaakt als je als een gek door een map rent.

Nieuwe wapens

Ook nieuw zijn enkele nieuwe wapens, waaronder een semi-automatisch pistool (Tec-9) en een Russisch machinegeweer (PP-Bizon). Hoewel de meesten eerder kiezen voor een machinegeweer als de M4A4 en AK-47 of een AWP-sniper, is het niet vervelend om een breder aanbod te zien. Je hoeft de nieuwe wapens namelijk niet per se te kiezen.

De twee nieuwe soorten granaten voegen wel direct iets toe aan de game. Granaten zijn altijd enorm belangrijk voor Counter-Strike geweest, waarbij een gelukte aanval staat of valt bij een goed geplaatste flashbang.

De twee nieuwe granaten zijn een brandbom en lokgranaat, die respectievelijk een vuurzee en valse melding op de radar veroorzaken. Een brandbom kan gebruikt worden om de toegang tot de bomplaats te versperren. Met het gooien van een lokgranaat kun je de tegenstander afleiden en mogelijk vanuit een andere positie aanvallen.

Kunnen in plaats van spelen

Counter-Strike: Global Offensive is eigenlijk hoe Counter-Strike: Source had moeten zijn. De game voelt binnen enkele dagen na de release al een stuk stabieler en vertrouwder aan dan zijn voorganger in acht jaar heeft bereikt.

Daarbij is de aankoopprijs van 13,99 euro erg aantrekkelijk voor een dergelijke game, die waarschijnlijk nog jarenlang actueel blijft en onderhouden wordt. De game zal vanwege de sobere gameplay lang niet iedereen aanspreken, en dat is juist net zijn kracht.

Lees de uitgebreide preview van Need for Speed: Most Wanted