AMSTERDAM - Twee jaar geleden leverde Criterion Games met Need For Speed: Hot Pursuit een waar kunstwerkje af. Nu is Most Wanted aan de beurt voor een oppoetsbeurt.

Het originele Need For Speed: Most Wanted gaf spelers een open wereld en deze 2012-editie
bevat deze ook weer. Coureurs kunnen door een immense stad toeren en op verschillende  plekken races of uitdagingen uitgaan. De eigentijdse twist kan gevonden worden in het Autolog-systeem.

Autolog

Met Autolog ben je op ieder moment op de hoogte van prestaties die je vrienden leveren. Het systeem zat al in Hot Pursuit uit 2010 en bewees daar zijn meerwaarde al: altijd was er wel weer iemand die een net iets betere tijd had neergezet, wat via een pop-up fijn in je gezicht werd gewreven. Knappe jongen als je het dan kon weerstaan om niet diezelfde race nog even te proberen voor een scherpere prestatie.

In Need for Speed: Most Wanted gaat het niet per se meer om die losstaande scores. De game meet vrijwel alles, van snelle tijden tot hoe hard je langs een snelheidscontrole bent gesuisd. Dat soort statistiekjes zijn los natuurlijk heel leuk, maar bepalen niet per se wie de beste is; het blijven in zekere zin momentopnames. Criterion raapt daarom alle afzonderlijke prestaties samen en schaart ze onder één noemer. Wie gemiddeld op alle fronten het beste scoort, is – je raadt het al – de Most Wanted-speler.

Bekijk een trailer van het spel:

Hoeft niets

Door de Autolog-opzet zijn multiplayer en singleplayer ook nauw met elkaar verbonden. Wie rondrijdt in de stad kan zijn vrienden vrij tegenkomen en eenvoudig een race-uitdaging aangaan. Dat is natuurlijk altijd leuker dan computergestuurde tegenstanders.

Maar Most Wanted verplicht nergens toe. Wie gewoon even door de straten wil rijden en een gloednieuwe bolide wil ‘lenen’ die hij tegenkomt, kan dat. Daarna is het alleen wel even zaak om te ontkomen aan de agressieve politiewagens. Dit levert al snel dollemansritten op;  Criterion bewees met Hot Pursuit al dat het weet hoe het een gevoel van snelheid moet overbrengen.

Slinkse wijze

Weet je als racer te ontsnappen aan de lange arme der wet, dan levert dat ook weer punten op voor de Most Wanted-rangschikking. De game weet de speler op slinkse wijze constant te triggeren om toch nog even wat beruchter proberen te worden en zuigt je al snel volledig op. Een titel om in de gaten te houden.

Need For Speed: Most Wanted verschijnt op 1 november voor PC, Playstation 3 of Xbox 360.

Lees de volledige preview op Gamer.nl

Need for Speed: Most Wanted