AMSTERDAM – Nintendo toonde op gamebeurs E3 in totaal 23 games voor de Wii U. Een groot deel was zelfs al te spelen op de nog te lanceren console en dus konden we eens goed kijken wat de Wii U echt te bieden heeft.

Ook konden we de vernieuwde Wii U GamePad onder handen nemen. Tijdens de vorige E3-beurs kwamen we al tot de conclusie dat de controller verrassend licht is en daar is niets aan veranderd.

Bovendien voelt het niet alsof je een kolossaal gevaarte vast hebt; alle knoppen zijn goed te bereiken en je loopt geen risico dat het ding uit je handen glipt als je de gyroscoopfunctie gebruikt. Ook Nintendo voorziet hiermee geen problemen, de uitgever levert geen polsbandje mee als voorzorgsmaatregel, zoals het wel deed bij de Wii-afstandsbediening.

De controller is op zichzelf een degelijk ding, het scherm is helder en scherp genoeg om een losstaande spelervaring te bieden. Sterker nog, het is behoorlijk aanlokkelijk om gewoon naar beneden te staren als je de GamePad in je handen hebt, in plaats van naar de tv.

Dat terwijl er in bij een aantal games vrijwel exact hetzelfde beeld te zien is, zoals bij Trine 2 of Tanks! Tanks! Tanks!

Nintendoland

De meerwaarde van de Wii U laat zich pas echt zien bij spellen die op de GamePad andere informatie geven dan wat op het grote scherm getoond wordt. Een goed voorbeeld hiervan is te vinden in Nintendoland, voor Nintendo eigenlijk de ‘Wii Sports voor Wii U’.

In een Luigi’s Mansion-minigame speel je verstoppertje, waarbij de speler met de Wii U GamePad een ander beeld krijgt te zien dan de vier spelers op het tv-scherm.

De vier tv-spelers gebruiken een Wii-afstandsbediening en hebben een zaklamp vast. Hiermee moeten ze een geest die in het level rondzweeft, oftewel de vijfde speler, proberen uit te schakelen.

De geest tracht op zijn beurt hetzelfde te doen. Een groot verschil tussen de groep van vier en de enkeling: wie als geest speelt ziet op zijn kleine scherm precies waar de anderen zich bevinden. Andersom is dat niet het geval. Wel trilt de Wii-afstandsbediening van de vier ghostbusters als de geest in de buurt komt.

Bestaansrecht

Het zijn dit soort games die de Wii U GamePad bestaansrecht geven; deze vorm van asynchrone coöp of competitieve multiplayer kun je gewoonweg niet nabootsen op één scherm, aangezien iedereen dan altijd over dezelfde informatie en beelden beschikt.

Dat de Luigi’s Mansion-spin-off als minigame misschien wel het meest enthousiast ontvangen werd van alle Nintendo-games op de stand, is wat dat betreft tekenend. Het was verre van het enige goed uitgewerkte voorbeeld van het gebruik van de Wii U en zijn GamePad, en dat geeft de burger moed voor de toekomst.

De Wii U zal nog voor de feestdagen te koop zijn. Een prijs is niet bekend.

Lees op Gamer.nl meer over de Wii U

Lees de preview van New Super Mario Bros. Wii U

Wii U