AMSTERDAM - Een nieuwe spelcomputer betekent een nieuwe Mario. New Super Mario Bros. Wii U zorgt door kleine vernieuwingen na 25 jaar nog niet voor sleur en laat de potentie van de Wii U zien.

Wie New Super Mario Bros. Wii kent, weet grotendeels wat hij kan verwachten van deze game. Gezellige springactie met Mario en vriendjes, die het beste tot zijn recht komt als met meerdere spelers tegelijkertijd aan de slag wordt gegaan.

De rol van de Wii U Gamepad, het secundaire scherm tijdens het spelen, is hierbij de interessantste vernieuwing.

De ene speler mag vrolijk als Mario rondspringen en rennen, terwijl de ander met de Wii U GamePad voor hem blokjes kan tekenen en vijanden op afstand houdt, door met de stylus op de touchscreen los te gaan. Een simpel en vooral toegankelijk principe voor als een speler niet zelf Mario wil bedienen, maar het wel leuk vindt om mee te doen.

Bekijk een trailer van het spel:

Een andere optie voor de tweede speler is om anderen enorm dwars te zitten door op de meest ongepaste momenten blokken te tekenen. Zo wordt het ineens een uitdaging om je sadistische partner een stap voor te blijven en alsnog bij de vlag aan het eind van het level te belanden.

Potentie

Dat je elkaar kunt helpen, maar ook het leven zuur kunt maken, toont gelijk de potentie van een coöperatieve game die zich niet louter op één scherm afspeelt. Zoals het een eerste Mario-game voor een nieuwe spelcomputer betaamt, gaat het niet heel veel verder dan potentie.

Er is bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om als tweede speler op de Wii U GamePad een ander pad te kiezen, een mogelijkheid waar wij stiekem wel op hoopten. De nieuwigheid van de controller, samen met de HD-saus over het bekende Mario-recept, is gelukkig prima in staat om weer een leuke game op te leveren.

Nieuwe power-ups

Uiteraard is er ook weer een aantal nieuwe power-ups toegevoegd; Nintendo is het assortiment voor Mario de laatste jaren flink uit aan het breiden, waardoor hij nu naast paddenstoelen ook eikels verorbert.

Hiermee krijg je een speciaal vliegend eekhoornpakje dat je tijdelijk laat zweven. Ook trekt Nintendo Baby Yoshi weer eens uit de kast; je kunt het onvolgroeide draakje gebruiken als ballon, door er met de Wii-mote of Wii U-GamePad lucht in te blazen.

Ook dat is verre van revolutionair, maar het helpt wel om de extra functionaliteiten van de Wii U GamePad sneller onder de knie te krijgen. Je medespeler leert namelijk platformpjes te tekenen precies op het moment dat het effect van de eikel of Baby Yoshi dreigt uit te werken.

Vertrouwd

New Super Mario Bros. U is zo eigenlijk exact wat een eerste nieuwe Mario zou moeten zijn; vertrouwd, maar met nieuwe features die desondanks direct te begrijpen zijn, alsof ze er altijd al in hebben gezeten. Voor een volledig asynchrone, wellicht zelfs competitieve multiplayer zullen we echter moeten wachten tot New Super Mario Bros. Wii U2.

New Super Mario Bros. Wii U wordt verwacht in het vierde kwartaal van dit jaar en is speelbaar met maximaal vijf spelers; vier spelers op het tv-scherm en een vijfde spelers op de Wii U GamePad.

Lees de volledige preview op Gamer

New Super Mario Bros. Wii U