AMSTERDAM - In Far Cry 3 keert de serie terug naar een tropisch eiland overspoeld met doorgedraaide, angstaanjagende mensen. Het derde deel is een interessante psychologische thriller.

Het derde deel draait om Jason, die onverhoopt op een onbekend eiland terechtkomt. Wanneer zijn vriendin wordt gekidnapt door een of andere bende, weet hij even niet waar hij het zoeken moet.

De gijzeling vindt bovendien niet plaats voor geld of een politieke kwestie, maar omdat de leefwijze van leider Vaas en de zijnen nu eenmaal zo verknipt is.

Psychologische thriller

Precies dat maakt Far Cry 3 zo’n interessante psychologische thriller. Hier is geen sprake van goed tegen kwaad: het is moeilijk in te schatten hoe de personages reageren op de extreme situatie.

xx

Het ene moment valt Vaas met de meest grove woorden uit tegen een van zijn handlangers, even daarna lijkt hij de gegijzelde vriendin zeer liefdevol toe te spreken.

Naarmate Jason (en dus jij als speler) langer op het eiland vertoeft, wordt hij langzaamaan krankzinniger. In plaats van die perfecte schoonzoon laat hij zich nu voornamelijk leiden door z’n driften. Trouw aan zijn vriendin is hij ook niet helemaal: voordat hij de aanval op Vaas inzet, zit een sensueel bewegende vrouw bovenop hem. Naakt, welteverstaan.

Acteerprestaties

Met Far Cry 3 probeert scriptschrijver Jeffrey Yohalem te onderzoeken wat zo’n extreme situatie nu met de mens doet. Wat nu als de sterk gestandaardiseerde moderne cultuur weggenomen wordt? Wat zijn dan nog de normen en waarden?

Ontwikkelaar Ubisoft heeft om deze reden een aantal acteurs ingezet, die de rollen van de belangrijkste personages vertolken. Dat lijkt logisch, maar is niet per se toereikend. Om acteerprestaties over te zetten naar een spel, vinden de opnames plaats in een speciale studio. De acteurs dragen een speciale uitrusting, waarmee mimiek en bewegingen gedigitaliseerd worden.

xx

Deze motion capturing-techniek maakt het acteren voor hen extra lastig. Het komt nu daadwerkelijk aan op de interactie met andere acteurs en een geweldig inlevingsvermogen. Voorafgaand aan elke opname doorlopen zij een procedure. Ze moeten rechtop gaan staan, de armen gespreid. Zo kunnen alle bewegingssensoren opnieuw worden ingesteld.

Authentiek

Ontwikkelaar Ubisoft toonde een specifieke scène vier of vijf keer, elke keer net iets anders uitgevoerd. De regisseur geeft per take specifieke instructies, om zo te onderzoeken welke emoties het beste passen bij de scène.

Soms is het veel beangstigender wanneer een gijzelaar juist heel genuanceerd en misschien zelfs aardig lijkt. Far Cry 3 neigt naar het onheilspellende en precies dat maakt de shooter zo intrigerend, spannend en authentiek.

Far Cry 3 verschijnt op 6 september voor Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

Kijk voor de volledige preview op Gamer.nl