HOOFDDORP - Microsoft heeft maandagavond de Xbox SmartGlass-applicatie getoond. Hiermee kunnen gebruikers onder andere hun tablet of telefoon gebruiken als secundair scherm bij het kijken van series of films, of het besturen van games.

Dat bleek uit de presentatie van het bedirjf tijdens de E3 gamebeurs.

Via onder meer Windows 8-, iOS- en Android-devices kunnen gebruikers communiceren met de Xbox 360.

Zo is het mogelijk om een serie te kijken op een tablet, vervolgens de serie door te sturen naar de Xbox 360 en daar verder te kijken. Op de tablet kan dan informatie getoond worden over de betreffende serie.

SmartGlass

Tijdens de presentatie werd een voorbeeld getoond dat iemand via SmartGlass een tactiek uittekende voor de American Football-game Madden NFL 13, waarna deze tactiek gespeeld werd in de game.

Ook kan SmartGlass gebruikt worden om de aankomende Internet Explorer-browser voor Xbox 360 aan te sturen.

Een tablet of mobiele telefoon werkt dan als een soort afstandsbediening voor de browser. Xbox SmartGlass moet deze herfst verschijnen.

Explorer

Daarnaast komt de browser Internet Explorer dit jaar naar Xbox 360. De browser is volledig geoptimaliseerd voor gebruik op de televisie. Zo is de browser met Kinect te besturen via stemcommando’s, maar ook via Xbox SmartGlass.

Tot slot introduceert het bedrijf de muziekservice Xbox Music. De service wordt uitgerold op de Xbox 360, pc's met Windows 8, telefoons en tablets. Xbox Music gaat meer dan dertig miljoen nummers bevatten en heeft verschillende social features.

Gebruikers kunnen zien welke muziek vrienden luisteren en naar aangeraden muziek luisteren. Het is onduidelijk wanneer de service verschijnt, maar dit zal naar alle waarschijnlijkheid pas zijn nadat Windows 8 is verschenen. De nieuwe versie van het besturingssysteem wordt in oktober verwacht.

Lees alles over de gamebeurs E3

Lees de volledige analyse van de persconferentie van Microsoft

Presentatie Microsoft E3