HOOFDDORP - De Call of Duty-serie kent momenteel veertig miljoen actieve gebruikers iedere maand.

Dat heeft uitgever Activision onthuld bij het bekendmaken van zijn financiële cijfers. 

De cijfers komen kort nadat concurrent Electronic Arts onthulde dat Battlefield 3 6,3 miljoen maandelijkse gebruikers heeft. Het is niet bekend hoe de 40 miljoen van Call of Duty is verdeeld onder de verschillende games.

Uit cijfers van Xbox Live blijkt dat Call of Duty: Modern Warfare 3 de populairste game is, gevolgd door respectievelijk Black Ops, Modern Warfare 2, Call of Duty 4 en World at War.

Downloadbare content

Sinds 30 april zijn er tien miljoen mensen die gebruikmaken van het sociale statistiekenplatform Call of Duty: Elite. Er zijn 2 miljoen mensen die betalen voor een premium-abonnement. Deze gebruikers krijgen onder andere alle downloadbare content voor Modern Warfare 3 gratis en ook eerder dan andere gebruikers.

Het succes van Modern Warfare 3 heeft mede bijgedragen aan de boven verwachting goede resultaten van Activision Blizzard in het eerste kwartaal van financieel jaar 2012. Het bedrijf meldt inkomsten van 0,9 miljard euro over de eerste drie maanden van het kalenderjaar.

Dat is beter dan verwacht, maar wel minder dan de 1,12 miljard uit dezelfde periode vorig jaar. 27 procent van de inkomsten kwam uit digitale kanalen.

World of Warcraft

Nadat het aantal gebruikers van World of Warcraft de afgelopen jaren steeds daalde, staat het getal nu op hetzelfde niveau als bij de vorige telling.

Er zijn voor het eerste kwartaal van kalenderjaar 2012 10,2 miljoen World of Warcraft-abonnees geteld. De vorige telling, die ging over het kwartaal oktober tot en met december 2011, kwam op exact hetzelfde getal uit. In het kwartaal daarvoor verloor de game 100 duizend man, en in het tweede kwartaal van 2011 vertrokken zelfs 800 duizend abonnees.

Op zijn hoogtepunt had de World of Warcraft 12 miljoen abonnees. Met 10,2 miljoen mensen, is de game uit 2005 nog steeds de massively multiplayer onlinegame met de meeste betalende abonnees ter wereld.

De in december gelanceerd concurrent Star Wars: The Old Republic, van uitgever Electronic Arts, heeft 1,3 miljoen betalende abonnees.