HOOFDDORP - De Europese Unie staat voor de komende vijf jaar toe dat ontwikkelaars zich aanmelden voor een belastingvoordeel, op basis van cultureel belang.

Frankrijk kende al eerder een dergelijke regeling, maar die liep in januari af, waarna er onzekerheid onstond over de mogelijkheid tot aanvraag van dergelijke voordelen.

Er geldt nog steeds een algemeen verbod op belastingvoordelen voor gameontwikkelaars, maar studio's kunnen hier nu tot 2018 via een omweg toch aanspraak op maken, door een zogeheten 'culturele test' aan te vragen. Hierbij moeten zij bewijzen van nationale of culturele waarde te zijn voor een land, wat hen een uitzondering geeft op het verbod.

Reactie ontwikkelaars

Veel ontwikkelaars reageerden positief op de ontwikkeling. Guillaume de Fondaumiere, director van de Franse studio Quantic Dream, noemt het een belangrijke gebeurtenis voor heel Europa.

"Ik verwelkom deze belangrijke resolutie voor onze industrie. Dankzij deze beslissing heeft de (Europese) Commissie de legitimiteit van games als culturele uiting erkend. Ze hebben games op de gelijke hoogte gebracht als films en boeken."