Vanaf woensdag ligt de PlayStation Vita in de winkel. Met krachtige hardware, sterke software en een waslijst aan mogelijkheden maakt de handheld een uitstekende start.

De krachtigste draagbare spelcomputer die ooit gemaakt is, weet vooral indruk te maken op de fanatieke gamer.

De gamemarkt is moeilijk te vergelijken met andere markten. Het publiek is zeer kritisch, fanatiek en loyaal, maar de markt is jong, snel en veranderlijk. Wat twee jaar geleden nog wereldschokkend en geweldig was, kan vandaag weer achterhaald en vergeten zijn. Sony heeft met de opvolger van de PlayStation Portable (PSP) niet gekozen voor de smartphoneroute, die vooral financieel analisten vaak voorstaan.

Nee, de Vita is geen klein en handig apparaat met spelletjes van 79 eurocent. Gekozen is voor een ‘premium product’, dat door een snelle processor en de juiste hardware in staat is om hoogwaardige games op een draagbaar scherm te kunnen spelen. De PS Vita is niet gemaakt voor Angry Birds en Wordfeud, maar voor FIFA en Call of Duty.

Geen concessies

De opzet om het draagbare ‘nextgenerationgevoel’ te creëren is meer dan geslaagd. Het is alsof je met een soort draagbare PlayStation 3 op de bank ligt of in de trein zit. Hoewel de Vita flink groot en niet licht is, voelt het apparaat door de materiaalkeuze fijn en handzaam aan.

Het nextgenerationgevoel zit ‘m vooral in de combinatie van de krachtige grafische beelden van de games, het indrukwekkende 5-inch OLED-scherm en de ‘echte gamebediening’. Dat laatste heeft met name te maken met de twee analoge pookjes, die samen met de vier actieknoppen, twee schouderknoppen en een vierpuntsdruktoets voor een bediening zorgen die men van de grote spelcomputers al jaren gewend is.

Daarbij, wie een beetje van games en gadgets houdt, moet wel onder de indruk zijn van de lange lijst wapenfeiten van Sony’s nieuwste handheld. Naast het 5-inch OLED-touchscreen met een resolutie van 960 bij 544 pixels, heeft de Vita een gyroscoop en snelheidsmeter om bewegingen te voelen, een aanraakvlak op de achterkant van het apparaat, een microfoon, Wi-Fi-aansluiting, een camera aan de voorkant en de achterkant, en GPS-technologie voor de 3G-variant.

Smartphone-functies

Ook softwarematig wordt het apparaat erg compleet geleverd, met een grote verzameling aan smartphone-achtige apps die als zwevende balletjes in een toegankelijk Nederlandstalig besturingssysteem zijn geplaatst. Zo zijn er heel wat standaard geïnstalleerde apps die meteen uit de verpakking zijn te gebruiken.

In Welcome Park zijn er uitlegfilmpjes en spelletjes om kennis te maken met alle mogelijkheden van het apparaat. Vooral contact met anderen lijkt de rode draad in veel bijgeleverde apps. Met de Party-app kun je bijvoorbeeld live met zeven anderen kletsen, ook tijdens het gamen.

In Group Messaging draait het weer om tekstberichten, met Vrienden onderhoud je de vriendenlijst en in de Livearea kun je prestaties en scores van anderen bekijken.

Met name de app Near lijkt een belangrijk onderdeel voor Sony. Met deze social media-achtige app zijn Vita-gamers in je nabije omgeving te ontmoeten en contacteren. Nog leuker is dat ze pakketjes achterlaten die je in specifieke games kunt gebruiken. Laat bijvoorbeeld een kledingstuk achter, zodat iemand anders deze kan oppakken en gebruiken in zijn game.

Eerste software

Dat Sony al vaker een spelcomputer heeft gelanceerd en van zijn fouten heeft geleerd, is vooral te zien aan de beschikbare software vanaf de lancering. Vanaf het eerste moment zijn grote titels beschikbaar in allerlei soorten genres, met hier en daar een kwalitatieve uitschieter.

Met name Uncharted: Golden Abyss is bij uitstek de game om te laten zien waartoe de PS Vita in staat is. De schitterende beelden kun je met gemak vergelijk met het eerste deel op de PlayStation 3. Juist op een draagbaar scherm is dit nog indrukwekkender.

Ook de futuristische game WipEout is met zijn vloeiende, kleurrijke beelden een echte ‘system seller’. En wie van voetbal houdt, kan met FIFA de mooiste draagbare voetbalgame spelen die ooit gemaakt is. Verder is er heel wat verkrijgbaar voor allerlei soorten spelers. Everybody’s Golf is een aangename golfgame in een lekker humoristisch Japans jasje. Ook zijn Rayman Origins, Virtua Tennis en Lumines aan te raden.

Voor racefans zijn ook nog twee andere racegames te vinden: Ridge Racer en F1 2011. Liefhebbers van tweedimensionale vechtspellen kunnen daarentegen weer los met het mooi geanimeerde Ultimate Marvel vs. Capcom 3.

Extra kosten

Het enige onderdeel van de PS Vita waar je oprecht vraagtekens bij kunt zetten, is het gebruik van de geheugenkaart. Doordat de PS Vita geen echt interne opslagruimte heeft, heb je een officiële PS Vita Memory Card nodig. Deze gebruik je bij bepaalde games om je voortgang op te slaan, maar vooral om games en downloads op te slaan die binnenkomen via het PlayStation Network. Met andere woorden, eigenlijk heeft iedere PS Vita-bezitter vroeg of laat een geheugenkaart nodig. Het ellendige is dat de Vita een speciaal kaartje gebruikt dat je alleen bij Sony zelf kunt kopen.

Voor het kleinste kaartje van 4 GB leg je al gauw 25 euro neer. De 8 GB-versie komt op 40 euro en voor de 16 GB-editie ben je zelfs zo’n 60 euro kwijt.

3G or not 3G

De PS Vita wordt in twee verschillende edities verkocht: met en zonder 3G-functionaliteit. De 3G-functie wordt gebruikt om buiten het bereik van Wi-Fi contact te maken met het internet, te vergelijken met hoe een smartphone dat doet.

Ben je van plan om de instapversie te kopen, dan betaal je rond de 249 euro. Voor de 3G-versie wordt 299 euro gevraagd. Sony PlayStation heeft de 3G-versie tot hoofdproduct gekozen en wil graag iedereen kennis laten maken met deze extra ‘mobiele’ versie van de PS Vita.

De 3G-functionaliteit, die bij Vodafone € 0,33 per MB kost, is wel beperkt. Voor online gaming en het downloaden van spellen is de verbinding niet geschikt. Het gaat hier vooral om de smartphonefuncties zoals Facebook, Twitter en e-mail of het updaten van de online topscores.

Optelsom

De conclusie die we bij de PS Vita mogen trekken is een optelsom van de kwaliteit van de hardware en de beschikbare software. Voor iedereen die een bovenmatige interesse heeft in het fenomeen videogames is de PS Vita ongetwijfeld aan te raden.

Natuurlijk zijn de instapkosten niet mals, maar dat is bij elke nieuwe spelcomputer het geval. Echte games zijn niet gratis, en wie het beste van het beste wil kan niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. De PS Vita is momenteel de krachtigste draagbare spelcomputer en benadert de kwaliteit van videogames op de PlayStation 3.

Er is geen enkele andere draagbare spelcomputer waarop je een ‘echte’ FIFA en binnenkort een ‘echte’ Call of Duty kunt spelen. Zeker op het prachtige OLED-scherm leidt dat tot zeer indrukwekkende resultaten die ook de meest kritische gamers zullen behagen. En in tegenstelling tot veel andere spelcomputers wordt de spelcomputer gelanceerd met een indrukwekkende verzameling software in verschillende genres.

Het eindoordeel luidt dan ook: de PS Vita is zijn geld meer dan waard.

Playstation Vita