HOOFDDORP - Via een anonieme brief is onlangs hevige kritiek geuit op de manier waarop THQ's management het bedrijf de afgelopen jaren geleid heeft.

De brief zou afkomstig zijn van een voormalige medewerker en is ook naar verschillende media verzonden.

In de brief kaart de anonieme persoon een aantal misstanden aan binnen THQ. Zo vindt hij het schandalig dat CEO Brian Ferrell nog niet ontslagen is, omdat de waarde van een aandeel THQ sinds zijn aanstelling met 99 procent gedaald is.

Ook zou er geen strategische visie uitgaan van de managers, die ondertussen wel voor veel geld verschillende studio's overnamen. Volgens de vermeende ex-medewerker heeft THQ zijn strategie ten tijde van de vorige generatie consoles - een populaire licentie binnenhalen, daar een goedkope game van maken en deze vrijwel zonder marketing lanceren - nooit aangepast op de huidige trends in de industrie.

Presteren

Veel geld verdienen met een dergelijke tactiek, werkt niet meer, zo stelt hij. Dit heeft er volgens hem toe geleid dat THQ minder is gaan presteren. Desondanks zou THQ daarna flink geïnvesteerd hebben in het binnenhalen van ontwikkelaars en licenties, om deze vervolgens weer tegen verlies te  moeten verkopen omdat er geen duidelijke strategie voor was uitgestippeld. Deze voorbeelden van mismanagement kon de naar eigen zeggen ooit bij THQ werkzame persoon niet langer voor zich houden.

Dat hij nu naar buiten treedt, is ook een gevolg van de tweet die analist Kevin Dent onlangs plaatste. Dent stelde dat THQ al zijn games voor 2014 geannuleerd zou hebben en dat het bedrijf het financieel moeilijk had. De medewerker zegt nooit van hem gehoord te hebben, wel deed de media-aandacht die volgde op de tweet hem ertoe besluiten zijn eigen ervaringen (en die van andere (ex)-medewerkers) te delen. Dat hij geen namen noemt, is omdat sommigen van hen werkzaam zijn bij THQ of nog wachten op hun laatste salaris. 

Reactie

THQ heeft nog niet gereageerd op de anonieme brief. Wel ontkende het bedrijf het gerucht dat het zijn line-up voor 2014 geannuleerd zou hebben. De uitgever maakte bovendien bekend dat het de afgelopen maanden goede verkoopresultaten heeft weten te boeken met onder andere Saints Row: The Third. THQ zal zich vanaf nu op dit soort core titels gaan concentreren, zo maakte CEO Ferrell onlangs bekend. Dit heeft tot gevolg dat het bedrijf zich terugtrekt uit de kinder- en casual-markt.