AMSTERDAM – Microsoft zal deze week een grote update uitrollen voor de Xbox waardoor spraakbesturing mogelijk wordt en muziek, films en tv-shows worden toegevoegd aan het aanbod in de digitale winkel.

Momenteel kan de Xbox via Kinect door bewegingen bestuurd worden. Dit wordt dan vooral gebruikt in games door met bijvoorbeeld de armen te zwaaien of te springen.

Naast de camera beschikt de Kinect echter ook over een microfoon. Na een update van de software die dinsdag uitgerold zal worden, kunnen gebruikers ook tegen hun Xbox of tv praten. Zo kunnen gebruikers zoeken op internet of een film starten via spraakbesturing.

In de praktijk zou dit vooral moeten resulteren in meer gebruiksgemak en zou het zoeken veel sneller moeten gaan dan wanneer de opdracht moeten worden ingetoetst met de controller.

Films en muziek

Naast spraakbesturing heeft Microsoft de bewegingsgevoelige besturing uitgebreid. Het is na de update mogelijk om bijvoorbeeld door films en muziek te bladeren door met de hand te bewegen.

Microsoft wil dat de Xbox door de software-update dan ook veel meer wordt dan een game-console. Het apparaat zal toegang bieden tot (betaalde) films, muziek en tv-series. Het aanbod zal eerst hoofdzakelijk in de Verenigde Staten worden uitgerold.

Windows Phone

Ook zijn bepaalde handelingen uit te voeren met een Windows Phone-toestel en is de interface van de Xbox-software aangepast aan het uiterlijk van Windows Phone en het nog te lanceren Windows 8.