AMSTERDAM - Bassie en Adriaan maken binnenkort hun rentree als personages in een 3D-game.

Dat hebben producenten Sjef Scholte en Daniëlle Raaphorst, die de rechten van het duo beheren, dinsdag bekendgemaakt.

In november wordt een speciale game-app gelanceerd met de beroemde clown en acrobaat in de hoofdrollen. In het spel voor onder meer de iPad moeten Bassie en Adriaan allerlei opdrachten vervullen.

Het is de bedoeling dat de 3D-animaties van het spel ook de basis gaan vormen voor een tekenfilmserie rond het tweetal. De animaties zijn ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Creative Graphics.

Circus

Bas en Aad van Toor, die een kwart eeuw in het circus en in televisieseries hebben opgetreden als Bassie en Adriaan, zijn bij de creatieve ontwikkeling van de game en serie betrokken. Ook andere karakters uit de series zullen terugkeren in het spel.

''We willen een hele nieuwe generatie kennis laten maken met Bassie en Adriaan en de tijdloze personages veiligstellen voor de toekomst'', stelt producent Scholte, die met de animaties van het duo de internationale markt wil veroveren.

De huilende professor

De broers Bas (1935) en Aad (1942) van Toor maakten eind jaren '70 hun eerste televisieserie als Bassie & Adriaan. Miljoenen kinderen groeiden op met verhaallijnen als De plaaggeest, De huilende professor en De verdwenen kroon. Deze reeksen worden nog steeds regelmatig herhaald op de Nederlandse en Belgische televisie.

Ook traden zij met veel succes op in diverse circus- en theatervoorstellingen. In 2003 kondigde het tweetal een afscheidstournee aan, maar deze moest worden afgelast nadat bij Adriaan een tumor werd ontdekt. Hij is hier inmiddels van genezen.