AMSTERDAM - Investeerders zetten Nintendo steeds meer onder druk om ook spellen te maken voor de iPhone, om op die manier een grotere markt aan te spreken en meer geld te verdienen

De druk komt op het moment dat de aandelen van Nintendo op het laagste punt sinds zes jaar staan. Dat heeft onder andere te maken met de tegenvallende verkopen van de 3DS. De introductieprijs van de 3DS werd vorige maand al verlaagd van €249,99 naar €169,99 om de verkoop te stimuleren.

Strijdperk

“Smartphones zijn een nieuw strijdperk in de gamesindustrie,” zegt fondsbeheerder Masamitsu Ohki van Stats Investment Management tegen Bloomberg. “Nintendo moet proberen om zich in te kopen op dit platform of iets nieuws ontwikkelen.”

Ohki is niet de enige die zegt Nintendo zijn strategie moet heroverwegen. Investeerder Tetsuro Ii vindt ook dat er wat moet gebeuren. “Nintendo moet agressief gaan overnemen of rendement uitbetalen aan de aandeelhouders. Het is de taak van het management om te overwegen hoe het geld het beste gebruikt kan worden.”

President Satoru Iwata houdt echter koppig vol dat Nintendo, zolang hij de baas is, alleen titels voor het eigen platform zal ontwikkelen.

Pokemon

In juli stegen Nintendo’s aandelen voor het eerst in vier maanden nadat Pokemon Co, een voormalige eenheid van het bedrijf, meldde dat het een spel voor de iPhone aan het ontwikkelen was. Velen dachten dat dit betekende dat Nintendo ook mobiele games ging maken, maar uren later ontkende Nintendo dat ze hier iets mee te maken hadden.