AMSTERDAM - De Playstation Vita komt pas volgend jaar op de markt in Europa en de Verenigde Staten.

Dat heeft Sony-directeur Kaz Hirai donderdag bekendgemaakt. Oorspronkelijk zou de draagbare spelcomputer dit najaar verschijnen.

In Japan komt de Playstation Vita wel dit najaar uit. Volgens het gamevakblad CVG begint Sony rond december met het verschepen van de draagbare spelcomputer naar het westen. De Playstation Vita zou hier dan in januari of februari in de winkel komen te liggen.

Scherpe prijs

De Playstation Vita is de eerste spelcomputer die Sony meteen vanaf de lancering tegen een scherpe prijs aanbiedt. Met een prijs van 249 euro voor het basismodel en vijftig euro meer voor de versie met een 3G-connectie hoopt Sony de concurrentie te kunnen kloppen.

Nintendo besloot vorige week om de prijs Nintendo 3DS vanaf 12 augustus van 249 euro naar ongeveer 169 euro te verlagen. Sony ziet deze stap niet als een bedreiging voor de Playstation Vita. "We geven consumenten echt waar voor hun geld. We hoeven de prijs niet te verlagen omdat een ander bedrijf dat ook doet", aldus Hirai.

Voldoende games

De vertraging is volgens Sony noodzakelijk om te kunnen garanderen dat er voldoende goede games zijn bij de lancering van de Playstation Vita. Uitstel van de release in Japan behoort om deze reden ook nog tot de mogelijkheden. Een gebrek aan sterke titels is volgens Nintendo een belangrijke reden voor het geringe succes van de 3DS.