HOOFDDORP - De waarde van een Nintendo-aandeel is gisteren, direct na de bekendmaking van de kwartaalcijfers, gedaald met 21 procent.

De aandelen wisten zich nog voor de sluiting van de beurs enigszins te herstellen; ze eindigden op een daling van 12 procent.

Nintendo rapporteerde gisteren een kwartaalverlies van 337 miljoen euro. Het bedrijf gaf als reden de teleurstellende verkoopcijfers van de Nintendo 3DS op, waarvoor het wel veel geld heeft geïnvesteerd in marketing.

Ook de ontwikkelkosten voor de Wii U zouden een factor zijn.

3DS

Om toch voor het eind van het fiscale jaar 2012 het verwachte aantal van 13 miljoen verkochte 3DS-apparaten te halen, besloot Nintendo de prijs van het apparaat fors te verlagen. Vanaf 12 augustus gaat er een derde van de adviesprijs af; de handheld komt daarmee waarschijnlijk voor zo'n 170 euro in de winkels te liggen.

Volgens Bloomberg Japan betekent de lagere prijs dat Nintendo geld moet toeleggen bij iedere verkochte Nintendo 3DS.

Salaris halveren

Nintendo CEO Satoru Iwata heeft toegezegd zijn salaris te halveren om naar eigen zeggen zijn verantwoordelijkheid te nemen voor de tegenvallende verkopen van de Nintendo 3DS. Dit heeft hij in een gesprek met investeerders laten weten.

Ook andere hooggeplaatste medewerkers van Nintendo hebben toegezegd voortaan voor een lager salaris te werken, hoewel zij dit beperken tot 20 dan wel 30 procent.

De verlaging heeft enkel betrekking op het vaste salaris dat zij uitgekeerd krijgen. Van Iwata is bekend dat hij voor de salarisverlaging jaarlijks zo'n 2 miljoen dollar verdiende.

Achtergrond

Tijdens de vraag- en antwoordsessie met investeerders gaf Iwata ook wat meer achtergrond over de beslissing om de Nintendo 3DS in prijs te verlagen.

Het is volgens hem enerzijds het directe gevolg van de tegenvallende verkoopresultaten van het apparaat. Anderzijds zegt hij dat het ook te maken heeft met de lessen die Nintendo geleerd heeft ten tijde van de GameCube. Toen kwam het bedrijf te laat met een prijsverlaging, geeft Iwata toe.

Voor een gezonde toekomst van het bedrijf was volgens hem een grote verandering nodig. "We kwamen tot de conclusie dat als we nu een gewaagde maatregel treffen, veel spelers in de toekomst alsnog kunnen genieten van de 3DS."