
Sony in verlegenheid gebracht door PSN-hack
Begin april werd het Playstation Network, dat door gamers gebruikt wordt om online te spelen en digitale aankopen te doen, aangevallen door hackers. De gegevens van in totaal 77 miljoen gebruikers werden gestolen. Ook creditcardinformatie lekte uit.
Er wordt gesproken van één van de grote datalekken ooit.
Offline
Sony besloot na de aanval het netwerk offline te halen en dit bleef weken zo. Zondag 15 mei ging het netwerk voor het eerst weer online. Pas deze week werden ook alle functies in Japan hersteld.
De hack genereerde veel negatieve publiciteit voor Sony. Naderhand ontstonden geruchten over hoe de aanval heeft kunnen plaatsvinden. Zo zou het bedrijf belangrijke medewerkers enkele weken voor de aanval hebben ontslagen en die zouden niet direct vervangen zijn.
Ook zou de beveiliging in het algemeen niet veilig genoeg zijn geweest volgens critici. Sony heeft na de hack geprobeerd open te zijn en stelde dat netwerken nooit volledig veilig kunnen zijn en dit dus ook geldt voor het nieuwe PSN.
Volgens Sony zelf is het bedrijf overigens het slachtoffer geworden van hackers omdat het probeerde het intellectuele eigendom te beschermen. Zo staat Sony geen ongeautoriseerde aanpassingen aan Playstations toe, daardoor zouden bijvoorbeeld gemakkelijk illegale versies van spellen gespeeld kunnen worden.
Opstappen
Dat stelde het bedrijf tijdens een vergadering met aandeelhouders. Een van deze aandeelhouders stond vervolgens op en stelde voor dat Howard Stringer, CEO van Sony, op zou stappen. Zo zou het bedrijf een frisse start kunnen maken. De opmerking kon rekening op een bescheiden applaus, maar Stringer ging er niet op in.
Wel acht de CEO zichzelf verantwoordelijk voor de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf en wil hij de volgende generatie managers ‘voeden’.
Rechtszaken
Ook al zijn de directe problemen voor Sony inmiddels opgelost nu het netwerk weer voor 100 procent beschikbaar is, een rechtszaak ligt nog in het verschiet. In de Verenigde Staten is een rechtszaak gestart omdat Sony zoals gezegd belangrijke medewerkers zou hebben ontslagen vlak voor de aanval.
Bovendien diende advocatenkantoor Rothken al een aanklacht in tegen het bedrijf vanwege inbreuk op de privacy van de gebruikers van het PSN. Het kantoor stelt namens de 77 miljoen leden te spreken.
Volgens de laatste geruchten is Sony druk bezig aan het ontwikkelen van een volledig nieuw PSN. Sony wil daar nog niets over zeggen.